Nemoj biti žestok ()

Muhammed b. Salih el-Usejmin

 

Kakav je propis kada neko bude nasavjetovan zbog činjenja djela koje nije u skladu sa islamom, i nakon što bude nasavjetovan kaže: Ne budi strog, pristrasan, nego budi umjeren i pravedan. Molimo da nam pojasnite šta se cilja pod uravnoteženošću?

|

Nemoj biti žestok

] Bosanski – Bosnian – بوسني [

Muhammed b. Salih el-Usejmin

Prijevod:

Senad Muhić

Revizija:

Ersan Grahovac

2014 - 1435

 ﴿لا تكن متشددا﴾

« باللغة البوسنية »

محمد بن صالح العثيمين

ترجمة:

سناد موهيتش

مراجعة:

أرسان غراهوفاتس

2014 - 1435

Nemoj biti žestok

Pitanje:

Kakav je propis kada neko bude posavjetovan zbog činjenja djela koje nije u skladu sa islamom, i nakon što bude posavjetovan kaže: Ne budi strog, pristrasan, nego budi umjeren i pravedan. Molimo da nam pojasnite šta se cilja pod uravnoteženošću?

Odgovor:

Hvala Allahu.

Onaj ko bude nasvjetovan i upozoren zbog nečega što je zabranjeno, pa kaže takvo nešto, nije upravu.

Takvom je obaveza da se zahvali onome ko ga je posavjetovao i da pogleda kako će se kloniti zabranjenog, a činiti ono što mu je naređeno.

Kada su u pitanje njegove riječi: „Nemoj biti žestok.“, odgovor na to je sljedeći: Strogoća, olakšanje, umjerenost i uravnoteženost su pojmovi čije značenje tumači islam. Ono što je u skladu sa islamom je umjerenost, ono što prekoračuje granice islama je strogoća, a ono što se izostavi od praktikovanja islama je popustljivost. Svi ovi pojmovi se vagaju vagom islama. Umjerenost znači usklađenost sa šerijatom i ono što je u skladu sa islamom je umjereno.

Iz odgovora šejha Muhammeda b. Saliha El-Usejmina.