Želi da primi islam ali ga savjetuju da sačeka ()

Pitanje: Proveo sam prethodne mjesece u istraživanju i studiranju islama a u posljednje vrijeme počeo sam da čitam Kur’an. Osjećam da sam spreman da izgovorim šehadet ali moji prijatelji muslimani ne misle tako. Oni me upozoravaju na brzo donošenje ove životne odluke, ali ja osjećam da sam spreman. Možete li da me posavjetujete šta trebam učiniti kako bih prihvatio i izrekao da je Allah jedini istinski bog, uz informaciju da nisam prebrzo donio ovu odluku u svom životu.

  |

  ŽELI DA PRIMI ISLAM ALI GA SAVJETUJU DA SAČEKA

  يريد الإسلام وبعض الناس ينصحونه بالتريّث

  >Bosanski – Bosnian –< بوسني

  www.islamqa.info

  —™

  Prijevod:

  Amra Dacić

  Recenzija:

  Irfan Klica

  Fejzo Radončić

  ترجمة:

  عمرة داتسيتش

  مراجعة:

  عرفان كليتسا

  فيزو رادونتشيش

  Želi da primi islam ali ga savjetuju da sačeka

  Pitanje:

  Proveo sam prethodne mjesece u istraživanju i studiranju islama a u posljednje vrijeme počeo sam da čitam Kur'an. Osjećam da sam spreman da izgovorim šehadet ali moji prijatelji muslimani ne misle tako. Oni me upozoravaju na brzo donošenje ove životne odluke, ali ja osjećam da sam spreman. Možete li da me posavjetujete šta trebam učiniti kako bih prihvatio i izrekao da je Allah jedini istinski bog, uz informaciju da nisam prebrzo donio ovu odluku u svom životu. Hvala vam.

  Odgovor:

  Hvala Allahu.

  Čestititke tebi. Znaj da nismo mogli sakriti našu radost, kada smo pročitali vaše pitanje, zbogvaše spremnosti za prihvatanje islama.Savjete koje ste primili od određenih ljudi da sačekate su prilično čudni, ali možda se oni plaše da možete da se vratite u nevjerovanje nakon prihvatanja islama ako ste ishitreni. Ali, zar smrt nije moguća u bilo kojem trenutku?

  Ako je vaš odgovor potvrdan, zar ne vidite da je najbolja stvar za učiniti ići naprijed i odmah prihvatiti islam, tako da ako tvojsmrtni čas u bilo koje vrijeme dođe, sastat ćeš se sa Allahom kao pripadnik Njegove vjere islama, pored koje On drugu vjerune prihvata.

  Najbolje dobro djelo je ono koje se uradi bez kašnjenja. Štaviše, vi ste, hvala Allahu, čitali o islamu i čitali Kur'an u razumnom periodu, stoga požuritei ne lišavajte sebe nagrade koju ćete dobiti što prije prihvatite islam.

  Molimo Allaha da vam pomogne i olakša stvar za vas, da otvori vaše srce prema istini i učvrsti vas. A Allah je Onaj koji upućuje.