Која је улога Исуса у исламу? ()

Мухаммед Салих Ел- Мунеџид

Питање: „Како муслимани гледају на Исуса, мир над њим, и која је његова улога у исламу?“

|

КОЈА ЈЕ УЛОГА ИСУСА У ИСЛАМУ?

] Српски – Serbian – صربي [

Мухаммед Салих Ел-Мунеџџид

www.islamqa.info

Превод:

Ирфан Клица

Ревизија:

Фејзо Радончић

Љубица Јовановић

2015 - 1436

 ﴿ما هي وظائف عيسى عليه السلام؟﴾

« باللغة الصربية »

الشيخ محمد صالح المنجد

موقع الإسلام – سؤال وجواب

ترجمة:

عرفان كليتسا

مراجعة:

فيزو رادونشيش

ليوبيتسا يوفانوفيتس

2015 - 1436

Која је улога Исуса у исламу?

Питање:

Које су дужности и функције Исуса, нека је мир над њим, као Месије у исламу? Неки хришћани, противници ислама, су ми поставили ово питање а ја нисам знао одговор на њега.

Одговор:

Захвала припада Богу,

Исус, нека је мир на њега, има две улоге:

Прва његова улога је пре него што га је Узвишени Аллах уздигао на небо, када су јевреји хтели да га разапну. Његова улога у то време је иста као и улога било којег веровесника, а то је да достави посланицу. Узвишени Аллах му је објавио Инџил (оригинално Јеванђеље), потврђујући Теврат (оригиналну Тору), и дао му је могућност да чини чудеса, попут: лечење губавог и слепог, оживљавање мртвог Аллаховом дозволом и остало од његових чуда која су позната. Он је позвао свој народ у обожавање само Једног Бога, веровање у Божију једноћу, као и у покорност Узвишеном Богу, и био је сведоком против њих током његовог боравка међу њима.

Друга његова улога је у последњем времену (пред Судњи дан), онда када се појави Деџал (Антихрист). Тада ће га Узвишени Аллах спустити са неба на Земљу, и биће вођа верницима и судеће по исламском верозакону. Он ће убити Деџала. У то време ће се појавити Мехди, и спустиће се такав благослов од Бога да ће млеко једне камиле бити довољно за велики број људи, и биће иметка у изобиљу. У то време ће се појавити и Јеџуџ (Гог) и Меџуџ (Магог) који ће ширити неред по Земљи. Узвишени Бог ће их уништити, а Исус, нека је мир на њега, ће владати Земљом исламским законом све док не умре, када ће му муслимани обавити сахрану. Након тога ће Узвишени Бог послати хладни ветар који ће узети душу сваком вернику, тако да неће остати на Земљи осим најгори људи, они над којима ће наступити Смак света.

Учењак Сад Хамид

А Аллах најбоље зна.

Одговор бр. 9514