Да ли је дозвољено да се обавља намаз (молитва) за неког ко га не обавља? ()

Питање: Рецимо да неко у твојој ближој породици не обавља намаз а ти тој особи кажеш да треба да је обавља намаз али те не слуша. Да ли ја могу да обављам намаз уместо те особе, тј., да ли ја могу да клањам њихове намазе? Јер знам да они неће да клањају.

|

 ДА ЛИ ЈЕ ДОЗВОЉЕНО ДА СЕ ОБАВЉА НАМАЗ (МОЛИТВА) ЗА НЕКОГ КО ГА НЕ ОБАВЉА?

هل يجوز الصلاة عن تارك الصلاة ؟

Питање: Рецимо да неко у твојој ближој породици не обавља намаз[1] а ти тој особи кажеш да треба да је обавља намаз али те не слуша. Да ли ја могу да обављам намаз уместо те особе, тј., да ли ја могу да клањам њихове намазе? Јер знам да они неће да клањају.

Одговор: Хвала припада Богу!

Намаз је онај стуб вере који није исправан осим ако га обави онај који је дужан да га обави. Теби није дозвољено да обављаш молитву уместо некога ко је не обавља. Око овог питања постоји концензус и нема разилажењима међу учењацима.

Учењак Ибн Кудаме је рекао:

"Видљиво богослужење као што су намаз, пост, абдест[2] не могу да се преносе на друге јер се они односе на тело особе која је тиме обавезана, тако да нико не може да је замени у томе, осим у случају заветованог поста, којег особа може да уради на име особе која је умрла, али ово не може да се  уради у смислу замене."

(Ел-Мугни, 5/207)

Мораш да наставиш да саветујеш ту особу да клања, да га подстичеш (наградом од Бога) и плашиш (казном од Бога). Молим Бога да му отвори срце за корисне речи.

А Аллах (Бог) зна најбоље.

Одговорио: Мухаммед б. Салих ел-Мунеџџид

Извор: http://islamqa.info/ar/22828