Зашто је Бог неке људе створио хендикепираним? ()

Закир Наик

Питање: Ја сам немуслиман. Ово питање преносим од свог пријатеља. Он је инвалид, рођен је хендикепиран. Постоји ли неки кур’ански одломак или изрека посланика Мухаммеда о томе зашто Бог ствара хендикепиране људе?

  |

  ЗАШТО ЈЕ БОГ НЕКЕ ЉУДЕ СТВОРИО ХЕНДИКЕПИРАНИМ?

  لماذا خلق الله بعض الناس معاقين؟

  < الصربية - Српски>

  др. Закир Наик

  ذاكر عبد الكريم نايك

  —™

  Превод и рецензија:

  Амра Клица

  Љубица Јовановић

  ترجمةو مراجعة:

  عمرة داتسيتش

  ليوبيتسا يوفانوفيتس

  Зашто је Бог неке људе створио хендикепираним?

  Питање: Ја сам немуслиман. Ово питање преносим од свог пријатеља. Он је инвалид, рођен је хендикепиран. Постоји ли неки кур'ански одломак или изрека посланика Мухаммеда о томе зашто Бог ствара хендикепиране људе?

  Одговор:

  Одговор на питање које сте поставили се налази у Часноме Кур'ану:

  Онај Који је дао смрт и живот да би искушао који од вас ће боље поступати. (Кур'ан, поглавље Власт, одломак 2)

  Зашто су неки људи створени хендикепирани, неки сиромашни а неки са тешким болестима? Ово питање је намучило и хиндуистичке мислиоце. Због њега су дошли са филозофијом по имену самскара/циклус живота. Веде, најсветије књиге хиндуизма, говоре о будућем рођењу. Часни Кур'ан говори о будућем животу, али не спомиње га у контексту циклуса, реинкарнације. Због темељне филозофије о карми, која у свему тражи узрок, хиндуси сматрају да су хендикепирани људи у претходном животу били зли, па су због тога поново рођени са недостацима. Та филозофија је прихваћена код хиндуса, иако ниједна њихова света књига не говори о томе. Једино о чему свете књиге говоре је будуће рођење/будући живот, у шта верују и муслимани и хришћани. Пошто хинду-филозофи нису могли да одговоре на питање зашто се рађају хендикепиране особе, дошли су са поменутом идејом да вам се Природа свети за лоша дела која почините тако што ћете се следећи пут родити са неким недостацима или на нижем степену од човека, тј. у наредном животу можете бити пас, мачка и слично.

  Допустите ми да вас питам нешто. Да ли се данас у свету стопа криминала повећава или смањује? Повећава! Да ли се број људске популације повећава или смањује? Повећава! Ако се сложимо са хинду-филозофијом да вас лоша дела чине нижом врстом живих бића, онда би се број људи на планети константно смањивао.

  Вратимо се основном питању: зашто Бог ствара хендикепиране и болесне особе? Одговор је, као што сам споменуо, дат у 2. одломку поглавља Власт. Цео овај живот је тест за Будући свет. На основу испитног теста који нам је понуђен, биће нам адекватно суђено. Узвишени Бог различитим људима различите тестове даје и различито им суди. То је попут школе или факултета. На свакој студијској години и групи су различити тестови. Да су свугде исти тестови, и то сваке године, каква је сврха теста и можемо ли то уопште назвати испитом!?

  Неке људе је Бог искушао богатством. Богатство је искушење и тест. Имућни људи морају да издвоје 2.5% иметка сваке године на име зеката. Мање имућни не морају. Богаташи имају више одговорности. Зато су Исус и Мухаммед, мир над њима, говорили да ће богаташи тешко да уђу у Рај.

  Узвишени Бог ће свакога оптеретити и судити му према његовим могућностима.

  Бог је неке људе створио хендикепиранима, или са неком болешћу. Неко ће се запитати: "Па добро, шта је то дете згрешило?" Ништа. По исламу, свако дете се рађа безгрешно. Међутим, неко дете може бити тест/искушење за родитеље. Искушења не заобилазе ни најпобожније људе. Што је искушење теже, већа је награда за његово подношење. Завршити трогодишњу средњу школу је лако. Пуно је теже завршити медицински факултет. Међутим, човек након трогодишње школе будете само занатлија, а након медицинског факултета стичете титулу "доктор". Факултет је много тежи, али ако га завршите бићете на већем степену. Дакле, што је теже искушење, награда је већа. Бог различите људе различито тестира. То што је неко рођен хендикепиран, не значи да је у "претходном животу" урадио нешто лоше. Свако дете је рођено безгрешно.

  Хендикеп може бити искушење за родитеља, а може бити и за саму хендикепирану особу. Он даје да се неки роде у богатом а неки у сиромашном окружењу; неки су здрави а неки болесни или хендикепирани. Они који су хендикепирани имају стартну предност на тој трци за Будућим животом. Познато је да професори понекад "прогледају кроз прсте" када ученицима дају веома тешке тестове. Међутим, када дају лаке тестове, веома су строги у оцењивању.

  Дакле, Узвишени Бог различито искушава различите људе. Различито их ствара и различито искушава. Сходно искушењу, биће награда или казна.