Како да поступи жена којој муж наређује да чини забрањене ствари ? ()

Питање: Како да поступи жена којој муж наређује да чини забрањене ствари?

  |

  КАКО ДА ПОСТУПИ ЖЕНА КОЈОЈ МУЖ НАРЕЂУЈЕ ДА ЧИНИ ЗАБРАЊЕНЕ СТВАРИ?

  إنما الطاعة في المعروف

  >Српски – Serbian – < صربي

  Др. Халид ел-Мушејких

  www.islamqa.info

  -

  —™

  Превод: Амра Дацић

  Рецензија: Љубица Јовановић

  ترجمة: ليوبيتسا يوفانوفيتس

  مراجعة: عمرة داتسيتش

  Питање: Како да поступи жена којој муж наређује да чини забрањене ствари?

  Питање:

  Ако муж прети жени да ће да је разведе ако не учини неке забрањене ствари, шта она да ради?

  Одговор:

  Хвала припада Богу.

  Треба да се напомене да нема покорности ниједном створењу у непокорности Створитељу, као што је Посланик, нека је над њим Божији спас и мир, рекао:

  "Покорност је само у добру (дозвољеном)."

  Забрањено не потпада под оно што је добро, штавише, то је зло дело. Па, ако муж прети жени да ће да је разведе, она треба да му објасни и треба да га упозори да је то забрањено дело и да није дозвољено, за то треба да наведе и доказ. Она која пита није навела које је то забрањено дело и о којем се степену забране ради. Требала би да нам објасниш о чему се ради да би могли да одговоримо прецизније. Али основа је да то не треба да чиниш и да нема покорности створењу у непокорности Створитељу.

  Ова жена треба да одбије да уради грех, јер покорност Богу је преча од покорности мужу. Треба да устраје у томе и да се нада награди, да се окрене Богу и да Га моли да одврати њеног мужа од таквих дела. Јер молба је моћно оружје, а Бог неће да одбије онога ко од Њега тражи.

  Штавише, она може да му купи неке касете или књиге, и да потражи помоћ, након што замоли Бога, од своје родбине, или од неких ученијих људи у своме граду, да посаветују њеног мужа и да га подсете на Бога, и да га охрабре тиме што ће да му кажу да ко год остави нешто ради Бога, Бог ће то да му замени нечим бољим.

  Одговорио: Др. Халид ел-Мушејких

  Извор: http://islamqa.info/ar/11872