Питање: Ако постоји само један Бог, зашто је створио оволико вера? Зашто не постоји само једна вера? ()

Закир Наик

Питање: Ако постоји само један Бог, зашто је створио оволико вера? Зашто не постоји само једна вера?

  |

  ЗАШТО ПОСТОЈИ ОВОЛИКО РЕЛИГИЈА?

  لماذا توجد أديان كثيرة؟

  < الصربيةСрпски - >

  др. Закир Наик

  ذاكر عبد الكريم نايك

  —™

  Превод и рецензија:

  Амра Клица

  Љубица Јовановић

  ترجمةو مراجعة:

  عمرة داتسيتش

  ليوبيتسا يوفانوفيتس

  Зашто постоји оволико религија

  Питање: Ако постоји само један Бог, зашто је створио оволико вера? Зашто не постоји само једна вера? Ваш слоган, колико видим, је "Мир - решење за човечанство". Мислим да се мир може постићи само знањем и мудрошћу. Хвала.

  Одговор: Бог каже да постоји само једна исправна вера. Он никада не дели робове у различите религије. Само је једна исправна вера. Бог нас је поделио на различите народе, племена и дијалекте да бисмо се међусобно упознавали, а не да бисмо се међусобно борили и да бисмо за некога могли рећи да долази из друге регије, а не религије. Дакле, нисте у праву када кажете "религије". Остало је у реду: племена, народе, језике, дијалекте.

  Споменули сте разлике, различите вере. Ко их је створио? Није Бог.

  Тебе се ништа не тичу они који су веру своју раскомадали и у странке се поделили, Бог ће се за њих побринути. Он ће их о ономе што су радили обавестити. (Кур'ан, поглавље Ел-Ен'ам, одломак 159.)

  Не смете правити поделе у вери. Свако ко то ради, чини грех. Бог је људима дао слободну вољу да могу да раде шта хоће, али им је дао и Упуту. Та Упута је Часни Кур'ан, последња Божија објава. У њему се налазе објашњења за све наредбе и забране. Морате волети људе, своје ближње и комшије. Ако људи не чине добро, онда не следе Кур'ан. Без обзира да ли неко живи у Америци, Пакистану, или у Африци - кур'ански прописи се односе на све. Ако се неко зове Мухаммед, Закир, Абдуллах - својим именом није стекао гаранцију за Рај. Ако се неко проглашава муслиманом, то не значи да је муслиман. Муслиман је онај који следи Божије наредбе. Муслиманом можете назвати онога ко се понаша у складу са исламом, а не оне који само носе име Закир, Мухаммед или Абдуллах. Има људи који су муслимани само језиком.

  Истина је, наш слоган гласи: Мир - решење за човечанство. Кажете да се мир може постићи знањем и мудрошћу. Слажем се. Али, којим знањем и од кога? Помоћу знања које нам је даровао Створитељ. Ко је најмудрији од свих? Ел-Хаким! Узвишени Бог. Најбоље решење за мир је слеђење знања и мудрости које нам је кроз ислам даровао Створитељ.