Супростављање сексуалним прохтевима ()

 

Питање: Ја сам млада девојка, имам двадесет једну годину, моје пожуде владају са мном и чине ме немирном, збуњеном, фрустираном и огорченом, реците ми, цењени, како да се решим злих страсти?

  |

  СУПРОСТАВЉАЊЕ СЕКСУАЛНИМ ПРОХТЕВИМА

  مقاومة الغريزة الجنسية

  >Српски – Serbian – <صربي

  www.islamqa.info

  —™

  Превод: Љубица Јовановић

  Рецензија: Амра Дацић

  ترجمة: ليوبيتسا يوفانوفيتس

  مراجعة: عمرة داتسيتش

  Супростављање сексуалним прохтевима

  Питање: Ја сам млада девојка, имам двадесет једну годину, моје пожуде владају са мном и чине ме немирном, збуњеном, фрустираном и огорченом, реците ми, цењени, како да се решим злих страсти?

  Одговор: Захвала Узвишеном Аллаху (Богу)!

  Сексуална жеља је нешто што је створено у човеку, и особа не може од тога да се ослободи. Ослобађање од тога није оно што је потребно муслиману; већ оно што је потребно за њега јесте да се судржи од упражњавања истог на забрањен начин и да то чини на начин на који је Узвишени Бог дозволио.

  Проблем пожуде код девојке, може да се реши у два корака.

  Први корак је да смањи и остави ствари које изазивају пожуду код особе. То се може постићи на више начина, укључујући следеће:

  1. Спуштање (обарање) погледа и да избегава да гледа у оно што је Узвишени Бог забранио. Узвишени Бог каже (у преводу значења):

  А реци верницама нека оборе погледе своје и нека воде бригу о стидним местима својим. (Кур'ан, Светлост, 31)

  Посланик, нека су Божији благослов и мир над њим, је рекао:

  "Нека ти после првог погледа не уследи други поглед, јер дозвољен ти је први поглед (који се деси ненамерно), а није ти дозвољен други."

  Постоји много извора забрањеног погледа, као што је гледање директно у младиће и размишљање о њиховом атрактивном изгледу или гледање слика у магазинима или на филмовима.

  1. Избегавање читања прича и романа који се базирају на сексуални аспект, и избегавање читања интернет страница које се баве таквим темама.
  2. Избегавање лошег друштва.
  3. Избегавање размишљања о пожудама што је више могуће. Размишљање само по себи није забрањено, али ако се о томе мисли предуго, то може да доведе особу до забрањених поступака.
  4. Трошење свог времена у корисним стварима и стремљењима, јер слободно време може да доведе до тога да неко упадне у забрањене ствари.
  5. Избегавање, колико је год могуће, да се одлази на јавна места где се мешају младићи и девојке.
  6. Ако је девојка искушана студирањем у мешовитом окружењу, и не може да нађе алтернативу, она мора да остане чедна, озбиљна и достојанствена, и треба да избегава што је више могуће да седи са мушкарцима и разговара са њима. Она треба да ограничи свој однос на пријатељство са исправним (честитим) пријатељицама из разреда.

  Други корак је:

  Јачање фактора који ће да спречи некога да поступи у складу са својим пожудама. Ово може да се постигне на више начина, укључујући следеће:

  1. Јачање вере у срцу и јачање односа са Узвишеним Богом. То може да се постигне честим сећањем на Бога, читањем Кур'ана, размишљањем о Божијим именима и својствима, и клањањем доста добровољних намаза[1]. Веровање јача срце и душу, и помаже у одолевању искушењима.
  2. Пост, као што је пренесено од Посланика, нека су Божији благослов и мир над њим, када је рекао:

  "О скупино младића, ко од вас има могућност, нека се жени, на тај начин сачуваће свој поглед и полни орган од греха, а онај који не може, нека пости, њему ће пост да буде штит."

  Ово је упућено младићима, али такође укључује и девојке.

  1. Јачање одлучности и воље, а ово ће да учини девојку способном да се одупре и да контролише своје страсти.
  2. Сећање на оно шта је Узвишени Бог припремио за честите девојке. Узвишени Бог каже (у преводу значења):

  Муслиманима и муслиманкама, и верницима и верницама, и послушним мушкарцима и послушним женама (послушним Богу), и искреним мушкарцима и искреним женама (у њиховом говору и делима), и стрпљивим мушкарцима и стрпљивим женама (у испуњавању свих дужности које је Бог наредио и у остављању свега онога што је Бог забранио), и понизним мушкарцима и понизним женама (пред њиховим Господаром - Богом), и мушкарцима који деле милостињу и женама које деле милостињу, и мушкарцима који посте и женама које посте (обавезан пост током месеца Рамазана и добровољни пост), и мушкарцима који о својим стидним местима воде бригу и женама које о својим стидним местима воде бригу (чувају се од забрањених сексуалних радњи), и мушкарцима који често спомињу Аллаха[2] и женама које често спомињу Аллаха – Аллах је, заиста, за све њих опрост и велику награду припремио (Рај)." (Кур'ан, Савезници, 35)

  1. Размишљање о животима исправних жена које су чувале своју чедност, као што су девица Марија, коју је Узвишени Бог похвалио у Кур'ану (у преводу значења):

  И Марију, кћер Имранову, која је невиност своју сачувала, а Ми смо удахнули у њу живот и она је у речи Господара свога и књиге Његове веровала и од оних који проводе време у молитви била. (Кур'ан, Забрана, 12)

  И размишљање о неморалним женама и упоређивање ова два типа, јер постоји огромна разлика између њих.

  1. Бирање исправних пријатељица и провођење времена са њима, тако да оне могу да помогну једна другој у послушности и обожавању Бога.
  2. Поређење ефеката непосредног испуњења жеља када девојка одговори на забрањено, који је праћен губитком задовољства и све што је остало је жаљење и туга, са стрпљењем и тежњом против страсти и прохтева, и закључивање да је задовољство при побеђивању страсти и прохтева далеко веће од задовољства при уживању у забрањеним стварима.
  3. Тражење помоћи у молби Богу. Кур'ан нас подучава лекцији коју можемо да извучемо из приче о Јусуф (Јосифу), нека је Божији мир над њим:

  Господару мој' – завапи он – 'дража ми је тамница од овога на шта ме оне навраћају. И ако Ти не одвратиш од мене лукавство њихово, ја могу према њима наклоност осетити и лакомислен постати.' И Господар његов услиша молбу његову и спаси га лукавства њихових; Он, уистину, све чује и зна. (Кур'ан, Јусуф, 33-34)

  Извор: http://islamqa.info/ar/20161

  Питање: Ја сам млада девојка, имам двадесет једну годину, моје пожуде владају са мном и чине ме немирном, збуњеном, фрустираном и огорченом, реците ми, цењени, како да се решим злих страсти?

  [1] Намаз (ар. салат) у језичком смислу односи се на молитву или молбу (Богу). У терминолошком смислу намаз је посебан обред богослужења или обожавања који захтева одређене речи и покрете који су прецизно дефинисани. Намаз је, након сведочења да нема другог истинског бога осим Аллаха и да је Мухаммед Божији посланик и роб, други темељ Ислама без којег Ислам човека не може опстати. Он је веза између човека и његовог Господара и у њему се огледа човекова покорност Божијим наређењима. Обавезних намаза у току дана је пет који се клањају (обављају) у прецизно одређеном времену.

  [2] Аллах је арапска реч која означава властито име Једног, Јединог, Истинског Бога који је јединствен у свему и није никакав назив за неког посебног Бога муслимана. Корен овог имена је у речи 'илах' која у арапском језику значи бог или божанство, било оно истинито или лажно. Додавањем одређеног члана 'Ел', добија се реч 'Ел-Илах' која је основа имена 'Аллах' којим се означава Један, Једини, Истински Бог који постоји, Створитељ и Господар свега, Једини Који заслужује да се обожава и Једини Кога Његови робови истински обожавају. Сва божанства мимо њега су лажна. Узвишени Бог у Исламу има мноштво лепих имена, а име Аллах упућује на сва остала Божија лепа имена. Хришћани и Јевреји који говоре арапским језиком исто тако Бога називају Аллах и то име користе у Библији.