Farz namazlardan önceki ve sonraki müekked sünnetlerin vakti (⮫)


Farz namazlardan önceki ve sonraki müekked sünnetlerin vakti

] Türkçe – Turkish – تركي [

Muhammed b. Salih el-Useymîn

Terceme : Muhammed Şahin

Tetkik : Ali Rıza Şahin

2013 - 1436

﴿ وقت السنن الرواتب القبلية والبعدية ﴾

« باللغة التركية »

محمد بن صالح العثيمين

ترجمة: محمد مسلم شاهين

مراجعة: علي رضا شاهين

2013 - 1436

Soru:

Bazı âlimler, farz namazlardan önceki ve sonraki müekked sünnetlerin vaktinin ilgili farzın vaktinin girmesiyle başlayıp o vaktin çıkmasıyla sona ereceğini söylemektedirler.Diğer bazı âlimler ise, farzlardan önceki sünnetlerin vaktinin o farzın kılınmasıyla birlikte sona ereceğini söylerler.Bu konudaki tercihli görüş nedir?

Cevap:

Bu konudaki tercihli görüş; farzlardan önceki sünnetlerin vakti, farzın vaktinin girmesiyle o farzın kılınması arasındaki süredir.

Örneğin öğle namazının ilk sünnetinin vakti, öğle ezânından yani zevalden itibaren başlar ve öğle namazının farzının kılınmasıyla birlikte sona erer. Farzlardan sonraki sünnetlerin vakti ise, o farz kılındıktan sonra başlar, o namaz vaktinin çıkmasıyla sona erer.

Fakat farzlardan önceki bir sünnetin vakti herhangi bir ihmal olmaksızın geçerse, o sünnet farzdan sonra kaza edilebilir.Bu tür bir sünnet hiçbir mazeret olmaksızın vaktinden sonraya bırakılırsa, kaza edilse bile bir faydası olmaz.Zirâ sahih görüşe göre, her ibâdet belli bir vakitle sınırlıdır.Mazeretsiz olarak o ibâdetin vakti çıkarsa, o ibâdet kılınsa bile, artık sahih olmaz ve kabul edilmez.

& & & & & &