Husuf namazından bir rekâtı kaçıran kimsenin hükmü (⮫)


Husuf namazından bir rekâtı kaçıran kimsenin hükmü

] Türkçe – Turkish – تركي [

Muhammed b. Salih el-Useymîn

Terceme : Muhammed Şahin

Tetkik : Ali Rıza Şahin

2013 - 1434

حكم من فاتته ركعة من صلاة الخسوف

« باللغة التركية »

محمد بن صالح العثيمين

ترجمة: محمد مسلم شاهين

مراجعة: علي رضا شاهين

2013 - 1434

Soru:

Husuf namazından bir rekâtı kaçıran kimse bunu nasıl kaza eder?

Cevap:

Husuf namazından bir rekâtı kaçıran kimse, Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-’in şu hadisinde buyurduğu gibi yapmalıdır:

((إِذَا سَمِعْتُمُ الْإِقَامَةَ فَامْشُوا إِلَى الصَّلَاةِ وَعَلَيْكُمْ بِالسَّكِينَةِ وَالْوَقَارِ وَلَا تُسْرِعُوا فَمَا أَدْرَكْتُمْ فَصَلُّوا، وَمَا فَاتَكُمْ فَأَتِمُّوا.)) [ رواه البخاري ومسلم ]

"Kameti işittiğiniz zaman namaza yürüyün. Sükûnet ve vakardan ayrılmayın, koşmayın. Yetiştiğinizi kılın, yetişemediğinizi (rekât veya rekâtları) tamamlayın."[1]

Husuf namazının bir rekâtını kaçıran bu kimse, Nebî -sallallahu aleyhi ve sellem-’in: "tamamlayın" emrinin genel hüküm ifade etmesi sebebiyle eksik kalan rekâtı imamın kıldığı şekilde tamamlar.

Bu soru,bazı kimseler nazarında çok daha problemli bir soruyu doğurur ki, o da herhangi bir rekâtın birinci rükûunu kaçıranların durumu hakkındadır.Herhangi bir rekâtın birinci rükûunu kaçıran kimse o rekâtı kaçırmış olur. İmam selam verdikten sonra birinci rükûunu,tamamen kaçırdığı rekâtı kaza eder. Çünkü Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-’in: "yetişemediğinizi tamamlayın" sözü genel hüküm ifade ettiğinden dolayı bütün namazları kapsar.

& & & & & &

[1] Buhârî, "Kitâbu’l-Ezan, Bâbu La Yes’â ile’s-Salât", hadis no: 636. Müslim, "Kitâbu’l-Mesâcid, Bâbu İstihbabu İtyani’s-Salâti bi Vekârin ve Sekinetin", hadis no: 602.