Yolcunun zorluk çekerek oruç tutmasının hükmü (⮫)


Yolcunun zorluk çekerek oruç tutmasının hükmü

﴿ حكم صوم المسافر مع المشقة ﴾

] Türkçe – Turkish – تركي [

Muhammed b. Salih el-Useymîn

Terceme : Muhammed Şahin

Tetkik : Ali Rıza Şahin

2010 - 1431

﴿ حكم صوم المسافر مع المشقة ﴾

« باللغة التركية »

محمد بن صالح العثيمين

ترجمة: محمد مسلم شاهين

مراجعة: علي رضا شاهين

2010 - 1431

Soru:

Yolcunun zorluk çekerek oruç tutmasının hükmü nedir?

Cevap:

Yolcuya tahammül edilebilir bir zorluk verdiği zaman oruç tutması mekruhtur. Çünkü Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- gölgelendirilen bir adam gördü. Etrafını kalabalık bir insan topluluğu sarmıştı.

Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-:

- Bu nedir? diye sordu.

Sahâbe:

-Oruç tutan bir adam, cevabını verdiler.

Bunun üzerine Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

(( لَيْسَ مِنَ الْبِرِّ الصِّيَامُ فِي السَّفَرِ.)) [ رواه البخاري ومسلم ]

"Yolculukta oruç tutmak iyilik değildir."[1]

Ancak şiddetli bir zorluk olduğu zaman orucunu bozması kendisine farz olur. Çünkü Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-, insanlar orucun kendilerine zorluk verdiğinden şikâyet ettikleri zaman orucunu bozmuştur. Sonra kendisine bazı kimselerin oruç tuttukları söylendiğinde şöyle demiştir:

"Onlar isyankârlardır, onlar isyankârlardır."[2]

Oruç tutmak kendisine zor gelmeyen yolcuya gelince, Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- yolculuk sırasında oruç tuttuğu için O"na uyarak oruç tutması daha fazîletlidir.

Nitekim Ebu Derdâ -Allah ondan râzı olsun- bu konuda şöyle demiştir:

((خَرَجْنَا مَعَ رَسُولِ اللهِ g فِي شَهْرِ رَمَضَانَ فِي حَرٍّ شَدِيدٍ حَتَّى إِنْ كَانَ أَحَدُنَا لَيَضَعُ يَدَهُ عَلَى رَأْسِهِ مِنْ شِدَّةِ الْحَرِّ، وَمَا فِينَا صَائِمٌ إِلَّا رَسُولُ اللهِ g وَعَبْدُ اللهِ بْنُ رَوَاحَةَ.)) [ رواه مسلم ]

"Biz, sıcağı çok şiddetli bir Ramazan'da Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- ile birlikte yolculuğa çıktık.Sıcağın şiddetinden herkes elini başına koyuyordu.İçimizde Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- ve Abdullah b. Ravâha’dan başka oruç tutan kimse yoktu."[3]

& & & & & &

[1] Buhârî; "Oruç kitabı",'Sıcağın şiddetinden dolayı gölgelendirilen kimseye Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'in:Yolculukta oruç tutmak iyilik değildir, sözü bâbı', hadis no: 1946. Müslim; "Oruç kitabı", 'Yolcunun, Allah'a isyan olmayan yolculukta Ramazan ayında oruç tutması ve orucu yemesinin câiz oluşu bâbı', hadis no: 1115.

[2] Müslim; "Oruç kitabı", 'Yolcunun, Allah'a isyan olmayan yolculukta Ramazan ayında oruç tutması ve orucu yemesinin câiz oluşu bâbı', hadis no: 1114.

Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'in: "Onlar isyankârlardır, onlar isyankârlardır" emri, oruçtan zarar gören kimseler için olması muhtemeldir. Veya kendilerine Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- tarafından oruçları bozmaları emredilmiş, fakat onların da bu emre aykırı hareket ederek oruçlarını bozmamış olmaları muhtemeldir. (Çeviren)

[3] Buhârî; "Oruç kitabı", 35 nolu bâb, hadis no: 1945, Müslim; "Oruç kitabı", 'Yolculukta oruç tutup-tutmamada muhayyer olma bâbı', hadis no: 1122.