Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ  ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΜΩΧΑΜΜΑΝΤ

 Μπίσμη Ελλάχη Ερ-Ραχμάνη Ερ-Ραχίμ

(Στ’ Όνομα Του ΑΛΛΑX, Του Παντελεήμονα, Του Πανοικτίρμονα)

Εκθειασμός απευθύνεται στον ΑΛΛΑΧ και μόνο Αυτόν, και ειρήνη στον δούλο Του και Προφήτη μας Μωχάμμαντ ﷺ‬, καθώς και στους συγγενείς και στους συντρόφους του.

Στη συνέχεια παρουσιάζω και αναπτύσσω συνοπτικά σε κάθε Μουσουλμάνο και Μουσουλμάνα, τον τρόπο της προσευχής του Προφήτη ﷺ‬ ώστε να καταβάλλει το κατά δύναμιν για να τον ακολουθήσει, αφού ο ίδιος ο Προφήτης ﷺ‬ ανάφερε: } να προσεύχεστε όπως ακριβώς με είδατε να προσεύχομαι {  (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρη) [1]

Και τώρα παραθέτω στον αναγνώστη τις αναγκαίες λεπτομέρειες διεξαγωγής της Προσευχής του Προφήτη (ﷺ‬):[2]

 Το Ουντού’ (Διεξοδική Νίψη)

1.   Η Διεξοδική Νίψη προβλέπει το νίψιμο, όπως το Καθόρισε ο ΑΛΛΑΧ }Εσείς που πιστέψατε! Όταν πρόκειται να προσευχηθείτε να πλένετε  τα πρόσωπά σας και τα χέρια σας μέχρι τους αγκώνες, και να αλείφετε (με νερό) τα κεφάλια σας και τα πόδια σας μέχρι τους αστραγάλλους{

(Κοράνιο 5 : 6)

Καθώς και σύμφωνα με την Προφητική Ρήση (Χαντίθ) } Δεν γίνεται αποδεκτή η προσευχή χωρίς εξάγνιση (Ουντού’) {  (Σαχίχ Μόσλεμ) [3]

Προσανατολισμός προς την Κέμπλα [Κά’μπα (Ιερός Οίκος στη Μέκκα) - Σημείο Αναφοράς της Προσευχής]

2.   Ο προσευχητής όπου και να βρίσκεται απευθύνεται μ’ όλο του το σώμα προς το Σημείο Αναφοράς της Προσευχής, ήτοι την Κά’μπα έχοντας τη σχετική διάθεση της Υποχρεωτικής[4], ή Προαιρετικής[5] Προσευχής, χωρίς να εκφράζει λεκτικά την διάθεσή του, αφού η έκφραση της διάθεσης για προσευχή απαγορεύεται και θεωρείται καινοτομία, αφού ο Προφήτης ﷺ‬ δεν εξέφραζε την διάθεσή του για προσευχή, μήτε και οι Σύντροφοί του.

Ο προσευχητής τοποθετεί κάποιο όριο (πχ. Κάποιο αντικείμενο) το οποίο δείχνει ότι προσεύχεται, έτσι ώστε να αποτραπεί η διέλευση τρίτου μεταξύ αυτού και του ορίου (Σότρα), είτε είναι Ιμάμης (που τον ακολουθούν άλλοι συμπροσευχητές) είτε προσεύχεται μόνος του. Ο προσανατολισμός προς την Κά’μπα είναι βασικός όρος για την εγκυρότητα της προσευχής, εκτός των περιπτώσεων που εξαιρούν αυτόν τον όρο και οι οποίες αναγράφονται στα βιβλία της Ισλαμικής Νομολογίας (Φίκχ).

 Τακμπίρατ Αλ-Ιχράμ

 Άρση των χειρών κατά την Τακμπίρατ Αλ-Ιχράμ

 Εναπόθεση των χειρών επί του στήθους

3.   Ο προσευχητής λέει την Τακμπίρατ Αλ-Ιχράμ:

}ΑΛΛΑΧΟΥ ΑΚΜΠΑΡ{

ήτοι:  Ο ΑΛΛΑΧ είναι ο μεγαλύτερος.

προσβλέποντας στον τόπο όπου τοποθετείται το κεφάλι κατά την πρηνηδόν στάση (Σεγκούντ) (Βλ. πιο κάτω).

4.   Τη στιγμή που ο προσευχητής απευθύνει την Τακμπίρατ Αλ-Ιχράμ υψώνει τα χέρια του στο ύψος των ώμων του, ή μέχρι τ’ αυτιά του. 

5.   Κατόπιν ο προσευχητής εναποθέτει τα χέρια του στο στήθος, βάζοντας το δεξί του χέρι πάνω απ’ το αριστερό, πάνω απ’ τον καρπό και τον πήχη, αφού έτσι προσευχόταν ο Προφήτης ﷺ‬.

 Ντω’α’ Αλ-Ιστεφτάχ

 (Εναρκτήρια Ντω‘ά’ - Δέηση)

6.   Κατά την Προφητική παράδοση (Σούννα) ο προσευχητής απαγγέλει την ακόλουθη  Εναρκτήρια Ντω‘ά’ - Δέηση:

}ΑΛΛΑΧΟΥΜΑ μπά‘εντ μπάϊνη ουά μπάϊνα χαταγιάι, κάμα μπα‘άνττα μπάϊνα αλμάσρεκη ουάλ μάγρεμπ. ΑΛΛΑΧΟΥΜΑ νακκινη μιν χαταγιάι κάμα γιουνακκα αλθάουμπου αλ’αμπιγιάντου μιν αντ-ντάνας. ΑΛΛΑΧΟΥΜΑ ιγσέλνη μιν χαταγιάι μπιλμά’η ουάλ θάλγκη, ουάλ μπάραντ {

Ω ΑΛΛΑΧ! Απομάκρυνέ με απ’ τις αμαρτίες μου, όπως Απομάκρυνες την ανατολή απ’ τη δύση. ΑΛΛΑΧ Καθάρισέ με απ’ τις αμαρτίες μου, όπως καθαρίζεται το λευκό ένδυμα απ’ τους ρύπους. ΑΛΛΑΧ Πλύνε με απ’ τις αμαρτίες μου με νερό, χιόνι και δροσιά.

Αν θέλει ο προσευχητής μπορεί να πει την ακόλουθη Ντω‘ά’ - Δέηση αντί της προειρημένης:

}Σουμπχάνακα  ΑΛΛΑΧΟΥΜΑ, ουά μπιχάμντεκα, ουά ταμπάρακα ίσμοκα ουά τα‘άλα τζάντουκα ουά λα ιλάχα γάϊρουκ{

Πανύμνητε ΑΛΛΑΧ, Σου Ανήκει ο Εκθειασμός, Ευλογημένο τ’  Όνομά Σου, και Ύψιστο το Μεγαλείο Σου, δεν υπάρχει θεός εκτός από Σένα.

Αν ο προσευχητής πει άλλη Εναρκτήρια Ντω‘ά’ - δέηση, εκτός των αναγραφόμενων, η οποία όμως ν’ αποδίδεται αναμφισβήτητα στον Προφήτη ﷺ‬  τότε δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Κατά προτίμηση μπορεί να εναλλάσσει τις εναρκτήριες Ντω‘ά’ - δεήσεις ώστε να διατηρούνται και να μη λησμονούνται οι Προφητικές Παραδόσεις. Στη συνέχεια ο προσευχητής λέει:

}Α‘ούδου Μπιλάχη μιν ασ-σαϊτάνη ερ-ρατζίμ.{

Καταφεύγω στον ΑΛΛΑΧ (για προστασία) απ’ τον επικατάρατο Σατανά.

και κατόπιν απαγγέλει: 

Σούρατ Αλ-Φάτιχα

ήτοι ολόκληρο το πρώτο Κορανικό Κεφάλαιο

Μπίσμη Ελάχη Ερ-Ραχμάνη Ερ-Ραχίμ (1) Αλχάμντο Λελάχη Ραμπη ελ-‘άλαμίν (2) Αρ-Ραχμάνη Ερ-Ραχίμ (3) Μάλικη γιάομη εντ-ντίν (4) Ιγιάκα νά‘μποντο ουα Ιγιάκα ναστ‘ίν (5) Ίχντινα ασ-σεράτα αλ-μουστακίμ (6) Σεράτα αλ-λαδίνα ’αν‘άμτα ‘αλαϊχιμ γαϊρ ελ-μαγντούμπη ‘αλαϊχιμ ουα λα αντ-ντάλίν (7) 

Στ’ Όνομα Του ΑΛΛΑX, Του Παντελεήμονα, Του Πανοικτίρμονα. (1) Η Δόξα ανήκει στον ΑΛΛΑΧ, τον Άρχοντα όλων των κόσμων. (2) Τον Παντελεήμονα, Τον Πολυεύσπλαχνο. (3) Τον Ηγεμόνα της Ημέρας της Κρίσης. (4) Εσένα μόνο λατρεύουμε και Εσένα μόνο ικετεύουμε για να μας παρέχεις τη βοήθειά Σου. (5) Καθοδήγησέ μας στον ορθό δρόμο. (6) Τον δρόμο εκείνων, που τους χάρισες την Ευλογία Σου, όχι εκείνων που περιέπεσαν στην Οργή Σου και που Παραστράτησαν. (7)

επειδή ο Προφήτης ﷺ‬ είπε: }Δεν ευσταθεί προσευχή χωρίς την απαγγελία της Σούρατ Αλ-Φάτιχα{. (Σαχίχ Αλ-Μποχάρη)

Στη   συνέχεια ο προσευχητής λέει: ΑΜΗΝ, ακουστά ή ψιθυριστά, ανάλογα με το αν η προσευχή είναι ακουστή ή σιωπηλή (π.χ. ακουστά απαγγέλλεται η προσευχή (Αλ-Φάτζρ), και τα πρώτα δύο Ράκ’α των προσευχών (Αλ-Μάγριμπ) και (Αλ-‘Ισά’)).

Ο προσευχητής απαγγέλει στη συνέχεια ότι τον διευκολύνει από το Κοράνι. Προτιμάται, ωστόσο, να απαγγέλλει από ότι τον διευκολύνει από το (Άωσάτ Αλ-Μοφάσσαλ) που ξεκινάει από το Κεφάλαιο 78 (Αν-Νάμπα’) και τελειώνει στο Κεφάλαιο 93 (Αντ-Ντόχα) στην προσευχή του κατά το μεσημέρι (Αδ-Δόχρ), το απόγευμα (Αλ-‘Ασρ), και το βράδυ (Αλ-‘Ισα’).  Ενώ στην  προσευχή πριν την ανατολή (Αλ-Φάτζρ) απαγγέλλει ότι τον διευκολύνει από το (Τωάλ Αλ-Μοφάσσαλ) που ξεκινάει από το Κεφάλαιο 50 (Καφ) και τελειώνει στο Κεφάλαιο 78 (Αν-Νάμπα’), ενώ στην εσπερινή (Αλ- Μάγρεμπ) προσευχή, απαγγέλλει ότι τον διευκολύνει από το (Τωάλ Αλ-Μοφάσσαλ) ή από το (Κεσάρ Αλ-Μοφάσσαλ) που ξεκινάει από το Κεφάλαιο 93 (Αντ-Ντόχα) και τελειώνει στο Κεφάλαιο 114 (Αν-Νας), εναλλάξ, όπως συνάγεται απ’ τις Προφητικές Ρήσεις και τη σχετική Προφητική Παράδοση του Αποστόλου Μωχάμμαντ ﷺ‬.

 Ρουκού’ (στάση υπόκλισης), ανόρθωση

 και τα συναφή τους

7.   Ο προσευχητής πρώτα υψώνει τα χέρια του στο ύψος των ώμων του, ή μέχρι τ’ αυτιά του λέγοντας }ΑΛΛΑΧΟΥ ΑΚΜΠΑΡ{ και μετά λαμβάνει τη στάση Ρουκού’(υπόκλιση), κρατώντας το κεφάλι του σε ευθεία γραμμή με την πλάτη του και στηρίζοντας τα χέρια του στα γόνατά του, απομακρύνοντας το ένα δακτυλο από το άλλο και αφού υποκλιθεί επαρκώς λέει τρεις φορές ή περισσότερες:

}Σομπχάνα Ραμπία Αλ-‘Αδίμ{

Πανύμνητε Μέγιστε Κύριε

και προτιμάται να προσθέσει:

 }Σομπχάνακα ΑΛΛΑΧΟΥΜΑ ουά μπιχάμντικ,  ΑΛΛΑΧΟΥΜΑ  ιγφέρλη {

Πανύμνητε ΑΛΛΑΧ, Σου Ανήκει ο Εκθειασμός, Συγχώρησε τις αμαρτίες μου.

8.   Ο προσευχητής σηκώνει το κεφάλι του μετά τη Ρουκού’ υψώνοντας τα χέρια του στο ύψος των ώμων του, ή μέχρι τ’ αυτιά του. Αν είναι Ιμάμης, ή προσεύχεται μόνος του, τότε λέει:

}Σάμι’α ΑΛΛΑΧΟΥ λιμάν Χάμινταχ{

Άκουσε Ο ΑΛΛΑΧ αυτόν που Τόν ευχαρίστησε.

Είτε ο  προσευχητής είναι Ιμάμης, που τον ακολουθούν άλλοι συμπροσευχητές, είτε προσεύχεται μόνος του, είτε ακολουθεί τον Ιμάμη, λέει στη συνέχεια:

}Ραμπάνα ουά λάκα αλχάμντου χάμνταν καθίραν, ταγιέμπαν, μουμπάρακαν φίχη, μίλ’α ασ-σαμαουάτη,  ουά μίλ’α αλ’άρντη, ουά μίλ’α μα μπαϊνάχουμα, ουά μίλ’α μα σε’τα μιν σάϊ’εν μπά’ντ{

Κύριέ μας, Σου Ανήκει ο Εκθειασμός, ο μέγιστος, και κάλλιστος και ευλογημένος, που γεμίζει τους ουρανούς και την γη και τον ενδιάμεσό τους χώρο, όπως γεμίζει και ότι άλλο Εσύ Θελήσεις.

Ενώ επίσης προτιμάται  και στις τρεις περιπτώσεις να προσθέσει:

}Άχλου Αλθανά’η ουάλ μάτζντ, αχάκου μα κάλα αλ’άμπντ, ουά κούλλουνα λάκα ‘άμπντ, ΑΛΛΑΧΟΥΜΑ λα μάνε’α λίμα Α’τάητ, ουά λα μό’τια λίμα μανά’τ, ουά λα γιάνφα’ου δα αλτζάντη μίνκα αλτζάντ{

Σου Ανήκει ο εκθειασμός και η δόξα. Η εξύμνησή σου είναι η καλύτερη και η πιο αληθινή που μπορεί να πει ένας δούλος, και όλοι μας είμαστε δούλοι Σου. ΑΛΛΑΧ δεν εμποδίζει κανείς ότι Εσύ Χαρίζεις, μήτε Χαρίζει κανείς ότι Εσύ Εμποδίζεις, ούτε ωφελούν τα πλούτη και η τύχη τον άνθρωπο που τα έχει, ενώπιόν Σου.

Προτιμάται,  να θέτει ο προσευχητής τα χέρια του πάνω στο στήθος του, όπως έκανε στην όρθωσή του πριν την Ρουκού’, αφού τα παραπάνω έχουν επιβεβαιωθεί απ’ την  Προφητική Παράδοση ως πρακτικές του ίδιου του Προφήτη ﷺ‬, όπως μας πληροφορούν ο Ουάελ υιός του Χάγκαρ, και ο Σάχλ υιός του Σάαντ.

 Η Σογκούντ (πρηνηδόν) στάση προσευχής, η ανόρθωση και τα συναφή τους

9.   Ο προσευχητής λέγοντας }ΑΛΛΑΧΟΥ ΑΚΜΠΑΡ{ ακουμπά τα γόνατά του στην γη, αν μπορεί να τα ακουμπήσει πριν ακουμπήσει τα χέρια του. Αν όμως δυσκολεύεται τότε ακουμπά πρώτα τα χέρια του στην γη και μετά τα γόνατά του, με τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών να είναι στραμμένα στην Κά’μπα, ενώνοντας τα δάχτυλα των χεριών και ακουμπώντας όλη την παλάμη στη γη, κατόπιν ακουμπάει το μέτωπο στη γη και τη μύτη, ώστε να στηρίζονται επί της γης και τα επτά του μέλη: το μέτωπο, η μύτη, τα χέρια, τα γόνατα και οι βάσεις των δαχτύλων των ποδιών του, λέγοντας τρεις φορές, ή περισσότερες όπως προβλέπει η Προφητική Παράδοση :

}Σομπχάνα Ραμπία Αλ’α‘λα{

Πανύμνητε Ύψιστε Κύριε

και είναι θεμιτό να προσθέσει:

}Σομπχάνακα ΑΛΛΑΧΟΥΜΑ Ραμπάνα ουά μπιχάμντικ, ΑΛΛΑΧΟΥΜΑ  ιγφέρλη{

Πανύμνητε ΑΛΛΑΧ, Κύριέ μας Σου Ανήκει ο Εκθειασμός, Συγχώρησε τις αμαρτίες μου.

Και παρακαλώντας ο προσευχητής πολλαπλώς, ζητώντας από Τον Αλλάχ ό,τι επιθυμεί γιατί ο Προφήτης ﷺ‬ είπε : } στην Ρουκού’ Δοξάζετε τον Κύριο, ενώ στην Σογκούντ να καταγίνεστε  με την Ντω‘ά’ - Δέηση γιατί οι δεήσεις σας κατά τη Σογκούντ είναι πιο πιθανό να γίνουν αποδεκτές{, (Σαχίχ Μόσλεμ), ζητώντας από τον Κύριο την παροχή των αγαθών που επιθυμεί για τον εγκόσμιο και μεταθανάτιο βίο, είτε η προσευχή είναι υποχρεωτική, είτε προαιρετική.

Απομακρύνει ο προσευχητής  τους βραχίονές του απ’ τα πλευρά του, και την κοιλιά του απ’ τους μηρούς του, και τους μηρούς του απ’ τις κνήμες του, και υψώνει τους πήχεις του απ’ την γη, θέτοντας τους αγκώνες προς τα πάνω, πράττοντας όπως υπέδειξε ο Προφήτης ﷺ‬  } Ισιώνετε το σώμα σας στη Σογκούντ, και μην απλώνετε τους πήχεις σας, όπως τους απλώνει ο σκύλος { (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρη)

 Ο τρόπος του καθίσματος μεταξύ των στάσεων Σογκούντ

10.                Ο προσευχητής σηκώνει το κεφάλι του λέγοντας: }ΑΛΛΑΧΟΥ ΑΚΜΠΑΡ{, και διπλώνει το αριστερό του πόδι και κάθεται πάνω στο διπλωμένο αριστερό του πόδι, λυγίζοντας παράλληλα το δεξί του πόδι, με τέτοιο τρόπο ώστε η άκρη των δαχτύλων του να παραμένει καμπτόμενη επί της γης και η πτέρνα να βρίσκεται κάθετα στη γη και να είναι στραμμένη προς τα πάνω, και βάζει τα χέρια του στους μηρούς του και στα γόνατά του και κάθεται βολικά λέγοντας :

} Ράμπη ιγφέρλη ουά ιρχάμνη, ουά ιχντίνη, ουά ιρζόκνη, ουά ‘άφινη, ουά ετζμπόρνη {

Κύριέ μου, Συγχώρησέ με και Ελέησέ με και Οδήγησέ με και Δώσε μου αγαθά και υγεία και Αντάμειψέ με.

11.                 Ο προσευχητής εισέρχεται στην δεύτερη στάση Σογκούντ λέγοντας }ΑΛΛΑΧΟΥ ΑΚΜΠΑΡ{ και επαναλαμβάνει όλα όσα έκανε στην προηγούμενη Σογκούντ.

12.                 Ο προσευχητής σηκώνει το κεφάλι του λέγοντας: }ΑΛΛΑΧΟΥ ΑΚΜΠΑΡ{και κάθεται ελαφρά όπως κάθισε μεταξύ των δύο Σογκούντ, και αυτό το κάθισμα ονομάζεται Αναπαυτήριο Κάθισμα (Γκάλσετ Αλ-’Εστεράχα). Αν και είναι προτιμητέο, όμως αν δεν καθίσει δε θεωρείται παράλειψη, καθόσον δεν περιλαμβάνει αναφορά μήτε Ντω‘ά’ - Δέηση. Μετά ορθώνεται για την δεύτερη Ράκ‘α στηριγμένος στα γόνατά του αν μπορεί, και αν δυσκολεύεται τότε στηρίζεται στην γη. Απαγγέλει τη Σούρατ Αλ-Φάτιχα και ότι επιπρόσθετα τον διευκολύνει απ’ άλλα Κορανικά Εδάφια. Κατόπιν επαναλαμβάνει ότι έκανε στην προηγούμενη Ράκ‘α.

 Το κάθισμα απαγγελίας της Μαρτυρίας

 όταν η προσευχή αποτελείται από δύο μόνο Ράκ‘α

13.                 Αν η προσευχή είναι διπλή, ήτοι αποτελείται από δύο μόνο Ράκ‘α, όπως η προσευχή πριν από την ανατολή (Αλ- Φάτζρ) και της Παρασκευής και των δύο εορτών (Γιορτή του Φέτρ και Γιορτή του Άντχα), τότε ο προσευχητής κάθεται μετά την περάτωση της 2ης Σογκούντ, πάνω στο διπλωμένο αριστερό του πόδι, λυγίζοντας παράλληλα το δεξί του πόδι, με τέτοιο τρόπο ώστε η άκρη των δαχτύλων του να παραμένει καμπτόμενη επί της γης και η πτέρνα να βρίσκεται κάθετα στη γη και να είναι στραμμένη προς τα πάνω, βάζοντας το δεξί του χέρι πάνω στον δεξιό του μηρό, κλείνοντας τα δάχτυλά του εκτός του δείκτη με το οποίο συμβολίζει τον Μονοθεϊσμό. Ή μπορεί να κλείσει τον παράμεσο και τον μικρό και να αγγίξει ο αντίχειρας τον μέσο (σχηματίζοντας έναν κύκλο) με τεντωμένο τον δείκτη όπως έκανε ο Προφήτης ﷺ‬ και το καλύτερο είναι να χρησιμοποιεί κάποιος σε μια προσευχή το ένα και σε άλλη προσευχή το άλλο. Και βάζει το αριστερό του χέρι επί του αριστερού του μηρού και του αριστερού του γόνατου, και απαγγέλει καθισμένος την ακόλουθη Μαρτυρία:

 }Ατ-ταχιγιάτου Λιλάχη ουά ασ-σαλαουάτου, ουά ατ-ταγιεμπάτ, ασ-σαλάμου ‘αλάϊκα αγιόχα αν-ναμπέγι ουά ράχματου Αλλάχη ουά μπαρακάτουχ, ασ-σαλάμου ‘αλάϊνα ουά ‘αλά ‘ιμπάντη Ιλλάχη εσ-σαλεχίν, ‘ασχαντου αλ-λα Ιλλάχα ίλα ΑΛΛΑΧ ουά ’ασχαντου αν Μωχάμμανταν ‘άμπντουχου ουά ρασούλουχ. ΑΛΛΑΧΟΥΜΑ σάλη ‘αλά Μωχαμμάντιν ουά ‘αλά άλη Μωχάμμαντ, κάμα σαλάϊτα ‘αλά Ιμπραχήμα ουά ‘αλά άλη Ιμπραχήμ, ίνακα Χαμίντον Ματζίντ, ουά μπάρεκ ‘αλά Μωχάμμαντιν ουά ‘αλά άλη Μωχάμμαντ, κάμα μπάρακτα ‘αλά Ιμπραχήμα ουά ‘αλά άλη Ιμπραχήμ, ίνακα Χαμίντον Ματζίντ {

Χαιρετισμοί και Προσευχές και Αγαθές Επικλήσεις απευθύνονται στον ΑΛΛΑΧ.  Ειρήνη σε σένα Ω! Προφήτη, και το Έλεος του ΑΛΛΑΧ και οι Ευλογίες Του.   Ειρήνη να είναι πάνω μας και στους ευσεβείς δούλους του ΑΛΛΑΧ. Μαρτυρώ ότι δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός απ’ Τον ΑΛΛΑΧ, και μαρτυρώ ότι ο Μωχάμμαντ είναι δούλος Του και Απόστολός Του. ΑΛΛΑΧ Ελέησε και Ευλόγησε τον Μωχάμμαντ και τους συγγενείς του, όπως Ελέησες και Ευλόγησες τον Αβραάμ και τους συγγενείς του, ΑΛΛΑΧ Άξιε του Εκθειασμού και της Δόξας.

Στη συνέχεια ο προσευχητής μπορεί να επικαλεστεί τον ΑΛΛΑΧ για προστασία από τα ακόλουθα τέσσερα :

} ΑΛΛΑΧΟΥΜΑ ίνη ’Α‘ούδου μπίκα μιν ‘αδάμπη τζουχάναμ, ουά μιν ‘αδάμπη  ελκάμπρ, ουά μην φίτνατη ελμάχια ουά αλμαμάτ, ουά μιν φίτνατη ελμασίχη ελντατζάλ{

ΑΛΛΑΧ Σε επικαλούμαι κατά του βασανιστηρίου της Κόλασης και του βασανιστηρίου του Τάφου και κατά της ματαιότητας της ζωής και του θανάτου και κατά της πλάνης του Αντίχριστου.

Κατόπιν μπορεί ο προσευχητής να δεηθεί στον Κύριό του για την παροχή των αγαθών που επιθυμεί για τον εγκόσμιο και μεταθανάτιο βίο, είτε η προσευχή είναι υποχρεωτική, είτε προαιρετική, καθώς μπορεί να δεηθεί για τους γονείς του, ή για οποιουσδήποτε άλλους Μουσουλμάνους, αφού κατά τον Ιμπν Μασ‘ούντ ο Προφήτης ﷺ‬ μαθαίνοντάς τον την απαγγελία της Μαρτυρίας, τού είπε να επιλέγει στις δεήσεις του τα αιτήματα που προτιμά, και στα οποία συγκαταλέγεται οτιδήποτε ωφελεί τον προσευχητή στον εγκόσμιο και τον μεταθανάτιο βίο. Στη συνέχεια ο προσευχητής απευθύνει τους χαιρετισμούς στρέφοντας το κεφάλι δεξιά λέγοντας :

}Ασ-σαλάμου αλάϊκομ ουά ράχματου Αλλάχ{

Ειρήνη πάνω σε σας και το Έλεος Του ΑΛΛΑΧ.

Και στη συνέχεια αριστερά, λέγοντας:

}Ασ-σαλάμου αλάϊκομ ουά ράχματου Αλλάχ{

Ειρήνη πάνω σε σας και το Έλεος Του ΑΛΛΑΧ.

 Το κάθισμα απαγγελίας της Μαρτυρίας

 στην προσευχή που περιλαμβάνει τρία ή τέσσερα Ράκ’α

14.                 Αν η προσευχή περιλαμβάνει τρία Ράκ’α, όπως η εσπερινή (Αλ- Μάγρεμπ), ή τέσσερα όπως η μεσημεριανή (Αδ-Δόχρ), και η απογευματινή (Αλ-‘Ασρ) και η βραδινή (Αλ-‘Ισα’),μετά τη δεύτερη Ράκ’α, τότε ο προσευχητής απαγγέλει την προειρημένη Μαρτυρία ως εξής:

} Ατ-ταχιγιάτου Λιλάχη ουά ασ-σαλαουάτου, ουά ατ-ταγιεμπάτ, ασ-σαλάμου ‘αλάϊκα αγιόχα αν-ναμπέγι ουά ράχματου Αλλάχη ουά μπαρακάτουχ, ασ-σαλάμου ‘αλάϊνα ουά ‘αλά ‘ιμπάντη Ιλλάχη εσ-σαλεχίν, ‘ασχαντου αλ-λα Ιλλάχα ίλα ΑΛΛΑΧ ουά ’ασχαντου αν Μωχάμμανταν ‘άμπντουχου ουά ρασούλουχ. {

Στη συνέχεια ο προσευχητής ορθώνεται στηριζόμενος στα γόνατά του, υψώνοντας τα χέρια του στο ύψος των ώμων του, ή μέχρι τ’ αυτιά του λέγοντας : }ΑΛΛΑΧΟΥ ΑΚΜΠΑΡ{και ακουμπά τα χέρια του στο στήθος του όπως προαναφέρθηκε, και απαγγέλει μόνο το Σούρα (Αλ-Φάτιχα). Στην 3η και 4η Ράκ’α της μεσημεριανής προσευχής (Αδ-Δόχρ) δεν υπάρχει αντίρρηση ο προσευχητής να προσθέσει κάποιες φορές και απαγγελία άλλων Κορανικών Εδαφίων, αφού αυτή η πρακτική ανάγεται στην Προφητική Παράδοση, όπως μας αναφέρει ο Αμπου Σαΐντ. Κατόπιν κάθεται για την  απαγγελία της Μαρτυρίας μετά την 3η Ράκ’α της εσπερινής προσευχής (Αλ-Μάγρεμπ), και μετά την 4η Ράκ’α της μεσημεριανής (Αδ-Δόχρ), και απογευματινής (Αλ-‘Ασρ) και βραδινής προσευχής (Αλ-‘Ισα’), όπως ακριβώς προαναφέρθηκε στην διπλή προσευχή. Μετά χαιρετά εκατέρωθεν όπως εξηγήσαμε και ζητά τρεις φορές τη Συγχώρηση από τον ΑΛΛΑΧ λέγοντας:

}ΑΛΛΑΧΟΥΜΑ Άν-τα Ασ-Σαλάμου ουά μίνκα Ασ-σαλάμου ταμπαράκτα για δα αλτζαλάλη ουά αλικράμ{

ΑΛΛΑΧ Είσαι η Ειρήνη και παρέχεις την Ειρήνη, ευλογημένο το Όνομά σου Κυρίαρχε του Μεγαλείου και της Γενναιοδωρίας. 

 Αν ο προσευχητής  είναι Ιμάμης τότε θα πει τα προαναφερθέντα λόγια πριν στραφεί στους συμπροσευχητές. Στη συνέχεια (είτε είναι Ιμάμης είτε όχι) θα πει:

}λα ιλάχα ίλα ΑΛΛΑΧΟΥ ουάχνταχου λα σαρίκα λάχου, λάχου αλμόλκου ουά λάχου αλχάμπντου ουά χούα ‘αλά κόλη σάϊ’εν καντίρ, ΑΛΛΑΧΟΥΜΑ λα μάνε‘α λίμα α‘τάητ, ουά λα μό‘τια λίμα μανά‘τ, ουά λα γιανφά‘ου δα αλτζάντη μίνκα αλτζντ, ουά λα χάουλα ουά λα κόουατα ίλα Μπιλλάχ, λα ιλάχα ίλα ΑΛΛΑΧ ουά λα νά‘μποντου ίλα ιγιάχ, λάχου αν-νέ‘ματου ουά λάχου αλφάντλου ουά λάχου αθ-θανά’ου αλχάσαν, λα ιλάχα ίλα ΑΛΛΑΧΟΥ μοχλεσίνα λάχου αντ-ντίν,   ουά λάου κάριχα αλκάφιρουν{

Δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός από τον ΑΛΛΑΧ μόνο του, χωρίς συνέταιρο ή συνεργάτη, του ανήκει η Βασιλεία και ο Εκθειασμός όντας Παντοδύναμος. ΑΛΛΑΧ δεν εμποδίζει κανείς ότι Εσύ Χαρίζεις, μήτε χαρίζει κανείς ότι Εσύ Εμποδίζεις, ούτε ωφελούν τα πλούτη και η τύχη τον άνθρωπο που τα έχει, ενώπιόν Σου. Δεν υπάρχει ούτε ισχύς μήτε δύναμη χωρίς τη Θέλησή Σου. Δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός από τον ΑΛΛΑΧ μόνο του, και δεν λατρεύουμε άλλον εκτός απ’ Αυτόν, Αυτός Παρέχει την χάρη και την πολλαπλή ανταμοιβή και του ανήκει ο κάλλιστος Εκθειασμός, Δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός από τον ΑΛΛΑΧ και είμαστε αφοσιωμένοι στην θρησκεία Του παρά την απέχθεια των απίστων.

Στη συνέχεια ο προσευχητής μπορεί να πει 33 φορές }ΣΟΜΠΧΑΝΑ ΑΛΛΑΧ{ και 33 φορές }Αλχάμντου Λιλλάχ{ και 33 φορές }ΑΛΛΑΧΟΥ ΑΚΜΠΑΡ{ ενώ ο αριθμός 100 συμπληρώνεται λέγοντας άπαξ:

}Λά ιλάχα ίλα ΑΛΛΑΧΟΥ ουάχνταχου λα σαρίκα λαχ, λάχου αλμόλκου, ουά λάχου αλχάμντου ουά χούα άλα κόλ σάϊ’εν καντίρ{

Δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός απ’ τον ΑΛΛΑΧ, χωρίς συνεργάτη ή συνέταιρο, Του Ανήκει η Βασιλεία και ο Εκθειασμός και είναι για όλα Παντοδύναμος.

Και απαγγέλει το Κορανικό Εδάφιο Αλ-Κούρση (το Εδάφιο νόμερο 255 από το Κεφάλαιο 2) και τα ακόλουθα τρία σύντομα Κορανικά Κεφάλαια: το (Αλ-Ιχλάς), το (Αλ-Φάλακ) και το (Αν-Νάς), μετά από κάθε προσευχή. Προτιμάται να επαναλαμβάνονται αυτά τα τρία Κεφάλαια, τρεις φορές έκαστο, μετά την προσευχή πριν την ανατολή (Αλ-Φάτζρ), και την Εσπερινή προσευχή (Αλ-Μάγρεμπ).

όλες οι παραπάνω Δεήσεις είναι Προαιρετικές και μη Υποχρεωτικές.

Επιτρέπεται προαιρετικά σε κάθε Μουσουλμάνο και Μουσουλμάνα να προσεύχεται πριν από την υποχρεωτική Μεσημεριανή Προσευχή (Αδ-Δόχρ) εκτελώντας τέσσερις  Ράκ’α και μετά την Μεσημεριανή Προσευχή (Αδ-Δόχρ) εκτελώντας δύο Ράκ’α. Επίσης μετά από την Εσπερινή (Αλ-Μάγρεμπ) καθώς και μετά από την Βραδινή Προσευχή (Αλ-‘Ισα’) και πριν την Προσευχή πριν την ανατολή (Αλ-Φάτζρ) επιτρέπονται δύο Ράκ’α, δηλαδή συνολικά δώδεκα Ράκ’α. Αυτές οι Ράκ’α ονομάζονται Τακτικές Προσευχές (Αρ-Ραουάτεμπ) γιατί ο Προφήτης ﷺ‬ τις εκτελούσε τακτικά όσο βρισκόταν στην πόλη, όμως όταν ταξίδευε δεν τις εκτελούσε τακτικά εκτός από δύο Ράκ’α πρίν την προσευχή πριν την ανατολή (Αλ-Φάτζρ) και μία Ράκ’α, που ονομάζεται Αλ-Ουέτρ, μετά τη Βραδινή Προσευχή (Αλ-‘Ισα’).

Αυτές τις δύο τελευταίες ο Προφήτης ﷺ‬ συνήθιζε να τις εκτελεί τακτικά είτε ταξίδευε είτε όχι. Προτιμάται να εκτελούνται κατ’ οίκον αυτές οι Τακτικές Προσευχές καθώς και η Αλ-Ουέτρ, αλλά επιτρέπεται να τις εκτελέσει ο προσευχητής στο Τζαμί γιατί ο Προφήτης ﷺ‬ είπε } οι προτιμότερες προσευχές είναι αυτές που εκτελούνται κατ’ οίκον εκτός τις Υποχρεωτικές (των οποίων απαιτείται η εκτέλεσή τους στο Τζαμί){ (Σαχίχ Αλ-Μπουχάρη) .

Η τακτική εκτέλεση των παραπάνω είναι απ’ τις αιτίες που οδηγούν στον Παράδεισο, αφού ο Προφήτης ﷺ‬ είπε  } όποιος εκτελεί και τις δώδεκα Ράκ’α προαιρετικά μέρα και νύχτα, ο ΑΛΛΑΧ του Κτίζει σπίτι στον Παράδεισο { (Σαχίχ Μόσλεμ).

Ευσταθεί να προσευχηθεί κάποιος με τέσσερις Ράκ’α πριν την Απογευματινή Προσευχή (Αλ-‘Ασρ) και δύο Ράκ’α πριν από την Εσπερινή Προσευχή (Αλ-Μάγρεμπ) και δύο Ράκ’α πριν από την Βραδινή Προσευχή (Αλ-‘Ισα’), αφού υπάρχουν συναινετικές ενδείξεις στην Διαπιστευμένη Προφητική Παράδοση.

Ευλογίες και ειρήνη στον Προφήτη μας Μωχάμμαντ υιό του Αμπντουλλάχ, καθώς και στους συγγενείς του και στους συντρόφους του μέχρι την Ημέρα της Κρίσης.

**************************************************[1]  Σαχίχ Αλ-Μπουχάρη.: Συλλογή της Αδιαμφισβήτητης Προφητικής Παράδοσης του Αλ-Mπουχάρη.

[2]  Κατά την Ισλαμική Αντίληψη η Προσευχή και η απαγγελία του Κορανίου δεν ευσταθούν αν δεν προφερθούν στην Αραβική, γι’ αυτό τον λόγο ο Μεταφραστής παραθέτει και το Αραβικό κείμενο όχι μόνο σε απόδοση αλλά και μεταγραμμένο με Ελληνική φθογγική αναπαράσταση για διευκόλυνση.

[3]  Σαχίχ Μόσλεμ.: Συλλογή της Αδιαμφισβήτητης Προφητικής Παράδοσης του Μόσλεμ.

[4]  Υποχρεωτική Προσευχή : Υ.Π. (αραβιστί Φαρίντα, πληθυντικός Φαράεντ)

[5]  Προαιρετική Προσευχή : Π.Π. (αραβιστί Νάφελα, πληθυντικός Ναουάφελ)