Проживљење и окупљање људи након смрти ()

Мухаммед б. Ибрахим Ет- Тувејџери

 

Овај чланак нам укратко говори о проживљењу на Судњем дану и окупљању ради суђења, а затим окупљању људи након Божије пресуде ради одласка у вечно боравиште - Рај или Пакао.

  |

  Проживљење и окупљање људи након смрти

  ] Српски – Serbian – صربي [

  Мухаммед б. Ибрахим ет-Тувејџири

  Превод: Фејзо Радончић

  Ревизија: Љубица Јовановић

  2014 - 1435

  ﴿البعث والحشر﴾

  « باللغة الصربية »

  محمد بن إبراهيم التويجري

  ترجمة:

  فيزو رادونشيش

  مراجعة:

  ليوبيتسا يوفانوفيتس

  2014 - 1435

  Проживљење и окупљање


  Пребивалишта кроз која ће пролазити људи


  Након рађања, човек пролази кроз три пребивалишта: Дуњалук (Земља, тј. овај свет), Берзах (загробни живот) и вечно боравиште (Рај или Пакао).

  Бог Узвишени је за свако од ових пребивалишта одредио посебне законитости и правила и начинио је човека од душе и од тела. Законитости које је одредио на овоме свету су пре свега везане за тело, а душа га прати, док су законитости загробног живота везане пре свега за душу, а тело је следи. Законитости вечности (онога света) су везане заједно и за душу и за тело.

  Проживљење


  То је чин приликом којег ће Узвишени Бог оживети мртве након што се по други пут у рог пухне.

  Људи ће бити проживљени боси, голи и необрезани, и сваки човек ће бити проживљен у стању у којем је умро.

  Узвишени Бог каже: И дувнуће се у рог, па ће они из гробова према Господару своме похрлити, говорећи: „Тешко нама! Ко нас из наших гробова оживи?“ – Ето остварује се претња Милостивог, посланици су истину говорили! Биће то само један глас и они ће се сви пред Нама обрети. Данас се неће никоме неправда учинити и ви ћете, према оном како сте радили, награђени бити. (Куран, поглавље Јасин, 51-54.)

  И каже: Ви ћете, после тога, помрети, затим ћете, на ономе свету, оживљени бити. (Куран, поглавље Ел-Му’минун, 15-16.)


  Начин проживљења


  Аллах Узвишени ће спустити воду са небеса и људи ће устати баш онако као што поврће израста.
  Узвишени каже:

  Он је Тај који шаље ветрове као радосну вест милости Своје; а кад они покрену тешке облаке, Ми их према мртвом пределу потерамо, па на њега кишу спустимо и учинимо да уз њену помоћ расту плодови сваковрсни; исто ћемо тако мртве оживети, опаметите се! (Куран, поглавље Ел-Е'араф, 57.)

  Ебу Хурејре преноси да је Посланик, мир над њим, казао: „Између два дувања у рог је четрдесет. Питали смо: 'О Ебу Хурејре, је ли четрдесет дана?' Казао је: 'Одбио сам одговорити.' Потом су упитали: 'Је ли четрдесет месеци?' Казао је: 'Одбио сам.' Затим су га поново упитали: 'Је ли четрдесет година?' Казао је: 'Одбио сам.' Затим ће Аллах узвишени, спустити с неба кишу и створења ће израстати као што израста поврће, а пре тога ће све ће код човека иструнути осим једне кости која се зове “аџбуз зенеб” (репњача), па ће из ње човек израсти на Судњем дану.”[1]


  Први којем ће се гроб отворити


  Ебу Хурејре преноси да је Посланик, мир над њим, казао: „Ја сам првак потомака Адамових на Судњем дану, први којем ће се гроб отворити, први заговорник и први чије ће заговарање примљено бити.“[2]

  Ко ће се сакупити на Судњем дану?


  Одговор на ово питање налазимо неколико пута у Курану:

  1. Они су пре тога раскошним животом живели и упорно тешке грехове чинили и говорили: „Зар кад умремо и земља и кости постанемо – зар ћемо заиста бити оживљењи, зар и древни наши преци?“ Реци: „И древни и каснији, у одређено време, једног одређеног дана биће сакупљени.” (Куран, поглавље Ел-Ваки'а, 45-50.)

  2. Та сви ће, и они на небесима и они на Земљи, као робови, код Милостивог тражити уточиште! Он их је сва запамтио и тачно избројио и сви ће Му на Судњем дану доћи појединачно. (Куран, поглавље Мерјем, 93-95.)

  3. А на Дан када планине уклонимо, и кад видиш Земљу огољену – а њих смо већ сакупили, ниједног нисмо изоставили, пред Господаром твојим биће они у редове поређани: „Дошли сте Нам онако како смо вас први пут створили, а тврдили сте да вам нећемо време за оживљење одредити.“ И Књига ће бити постављена и видећете грешнике престрављене због оног што је у њој. „Тешко нама!“ - говориће – „каква је ово књига, ни мали ни велики грех није пропустила, све је набројала!“ – и наћи ће уписано оно што су радили. Господар твој неће никоме неправду учинити. (Куран, поглавље Ел-Кехф, 47-49.)

  Опис места сакупљања


  Аллах Узвишени каже: На Дан када Земља буде замењена другом земљом, а и небеса, и кад сви изађу пред Аллаха Јединога и Свемоћног. (Куран, поглавље Ибрахим, 48.)

  Сехл б. Са'д приповеда да је Аллахов Посланик, мир над њим, рекао: „Људи ће на Судњем дану бити проживљени на црвенкасто-белој земљи, као чисто брашно, на којој неће бити никаквих трагова нити ознака.“[3]


  Начин окупљања створења на Судњем дану


  Окупљање има два начина:

  Први: Окупљање људи на месту пресуде, након што изађу из гробова и том приликом ће они бити голи, боси и необрезани.

  Аиша преноси од Посланика, мир над њим, рекао, да је рекао: „Људи ће на Судњем дану бити проживљени голи, боси и необрезани.” Аиша га потом упита: „Зар ће тако људи и жене гледати једни у друге, о Аллахов Посланиче?“ Посланик одговори: „Призор ће бити исувише тежак и страшан да би се тиме бавили.“[4]


  Други: Окупљање верника како би били одведени у Рај и окупљање неверника ради одвођења у Ватру, а то ће бити након пресуде. Ово окупљање ћемо описати у неколико тачака:

  1.Верници ће у поворке бити окупљени и као

  почасни људи у Рај бити одведени.

  О томе Узвишени каже: Онога Дана када честите као узванике пред Милостивим сакупимо. (Куран, поглавље Мерјем, 85.)

  И каже: А они који су се Господара свога бојали у поворкама ће у Рај бити поведени, и кад до њега дођу – а капије његове већ широм отворене – чувари његови ће им рећи: „Мир вама, од греха сте чисти, зато уђите у њ, у њему ћете вечно боравити!“ (Куран, поглавље Ез-Зумер, 73.)

  2.Неверници ће бити повезани један за другим, везаних руку, глуви, неми, слепи и такви ће према Паклу бити одведени.

  О овоме говори неколико кур’анских ајета и хадиса[5]:
  - Ми ћемо их, на Судњем дану, сакупити, лицем земљи окренуте, слепе, неме и глуве; боравиште њихово биће Пакао; кад год му пламен јења, појачаћемо им огањ. То ће им бити казна зато што у доказе Наше нису веровали. (Куран, поглавље Ел-Исра, 97-98.)

  - А кад у Пакао жедне грешнике потерамо

  (Куран, поглавље Мерјем, 86.)

  -На Дан када ће се у рог дунути. Тога дана

  ћемо невернике модре сакупити. (Куран, поглавље Таха, 102.)

  - А на Дан кад Аллахови непријатељи у ватру буду потерани.(Куран, поглавље Фуссилет, 19.)

  - Сакупите многобошце и њима сличне и оне које су обожавали мимо Аллаха, и упутите их путем[6] кој и у Пакао води. (Куран, поглавље Ес-Саффат, 22-23.)

  - Тога дана ћеш видети грешнике повезане у заједничке окове; кошуље ће им од катрана бити, а ватра ће лица њихова обавијати – да Аллах казни свакога према заслузи – Аллах ће заиста брзо рачун свести. (Куран, поглавље Ибрахим, 48-51.)

  Енес преноси да је неки човјек упитао Посланик, мир над њим, рекао: „О Аллахов Посланиче, како ће неверник бити проживљен на лицу? Посланик му одговори: 'Зар Онај Који му је дао да хода на ногама на овоме свету није у стању учинити га да хода на лицу?'“[7]

  3. На Судњем дану ће бити проживљене и сакупљене животиње, звери и птице, па ће свака од њих узети своје право које јој припада. Чак ће и овца која није имала рогове узети своје право од рогате овце[8], а након тога ће све животиње бити претворене у прах.

  Аллах Узвишени каже: Све животиње које по Земљи ходе и све птице које на крилима својим лете светови су попут вас – у Књизи Ми нисмо ништа изоставили – и сакупиће се после пред Господаром својим. (Куран, поглавље Ел-Ен’ам, 38.)

  Сусрет са Богом на Судњем дану

  Сваки ће се човек, био верник или неверник, доброчинитељ или грешник стати пред Узвишеним Аллахом и предочити Му своја дела без обзира била она добра или лоша.

  О овоме се наводи неколико пута у Курану.

  1. О верници, често Аллаха спомињите и хвалите, и ујутро и навечер Га величајте, Он вас благосиља, а и анђели Његови, да би вас из тмина на светло извео - Он је према верницима самилостан – а на Дан кад они пред Њега стану, њихов поздрав ће бити “Мир“ – и Он им је припремио награду племениту. (Куран, поглавље Ел-Ахзаб, 41-44.)

  2. И бојте се Аллаха и знајте да ћете пред Њега стати. А ти обрадуј праве вернике. (Куран, поглавље Ел-Бекаре, 223.)

  3.Ти ћеш, о човече, који се много трудиш, труд свој пред Господаром својим наћи: онај коме буде књига његова у десну руку његову дата лако ће рачун положити и својима ће се радостан вратити; а онај коме буде књига његова иза леђа његових дата пропаст ће призивати и у огњу ће горети. (Куран, поглавље Ел-Иншикак, 6-12.)

  Убаде б. Самит преноси да је Посланик, мир над њим, казао: „Ко жели сусрет са Аллахом и Аллах жели сусрет са њим, а ко презире сусрет са Аллахом и Аллах презире сусрет са њим.“[9]

  [1] Хадис, бележи Бухарија, бр. 4935., и Муслим, бр. 2955., Речи:Одбио сам значе: Одбијам да вам одредим тачан период јер о томе немам знања.

  [2] Хадис, бележи Муслим, бр. 2278.

  [3] Хадис, бележи Бухарија, бр. 6521, и Муслим, 2790.

  [4] Хадис, бележи Бухарија, бр. 6527., и Муслим, бр. 2859.

  [5] Хадис- веродостојна предаја од посланика Мухаммеда.

  [6] Тј. упутите их и поведите.

  [7] Хадис, бележи Бухарија, бр. 4760., и Муслим, 2806.

  [8] Уколико јој је та рогата начинила неправду. (оп. прев.)

  [9] Хадис, бележи Бухарија, бр. 6507., и Муслим, 2683.