106 سبب لماذا كان اختيارنا الإسلام ()

|

 106 РАЗЛОГА ЗБОГ КОЈИХ СМО ИЗАБРАЛИ ИСЛАМ

Одељење за исламска питања - Дубаи

Превод:

МаркоВучковић

Ревизија:

Александра Дугалић

 Увод

Одељење за исламска питања из Дубаија недавно је објавило књигу у којој је 106 људи поделило своје разлоге преласка (или враћања) на ислам. Држава Уједињени Арапски Емирати је вероватно једна од светских културолошких најразноврснијих земаља на свету. Књига је посебна из разлога што у себи садржи разноврсност и мноштво култура  и  гледишта њених припадника што је чини нарочито интересантном.

Срећни смо што смо њихове разлоге пренели вама!

106 разлога због којих смо изабрали ислам

 1.Божије јединство:

      Ја сам прихватио религију ислам јер је ислам једина религија на Земљи која снажно проповеда и поштује концепт јединог истинског Бога. У исламу је смисао једног Бога веома јасан и цела његова основа заснива се на монотеизму. – Крнелио Сабадо, Адам, Филипини.

 2.Бог нема бога:

      Научила сам да у већини религија сваки бог има другог бога изнад себе. На пример, хришћани верују да је Исус бог, али сам Исус има Бога који је супериорнији од њега. У исламу, Бог нема ни оца, ни сина и нико није супериорнији од Њега. – Луси Чилумба, Меријем, Замбиа.

 3.Аллах је веома важан у исламу:

      Значај Аллаха је знатно битнији за муслиманиме него што иједан бог значи другим народима. Схватила сам да муслимани чувају Аллаха у својим мислима све време. – Наталиа Брицицари, Нура, Молдавија.

 4.Аллах ме чује када га дозивам:

      Након изгубљеног посла и самоће у свом радном кампу, почео сам да тражим од Аллаха онако како то муслимани од Њега траже, да ми нађе излаз јер сам имао пуно проблема код куће. Кроз недељу дана сам добио прилику да поново започнем са радом и наставим са зарађивањем новца. - Канан Купу, Самир, Индиа.

 5.Аллах нема слике:

      Први пут сам сазнао да Аллах нема слике када сам био у џамији у посети за немуслимане коју је водило Одељење за Исламска Питања. Након што сам чуо објашњење о Аллаху да је Он Свемогући, Свезнајући и Свемоћни, прихватио сам ислам. – Мануел Пара, Муса, Италија.

 6.Аллахова прелепа имена:

      Мој пријатељ ми је испричао о прелепим именима и атрибутима које Аллах има, и такође ми је објаснио њихова  значења. Аллах има све добре особине које се односе на Њега Самога. То што је Аллах Најмилостивији, Самилосни ме је приближило исламу. – Мерилин Гунао, Лејла, Филипини.

 7.Обожавање Сторитеља а не његових створења:

      Сећам се, док сам седела у Секцији за Нове Муслимане, један од учитеља ми је објаснио о животу Посланика Аврама који је идолопоклонцима указао на погрешност обожавања звезди, Месеца и Сунца и указао им је да требају да обожавају Створитеља, а не Његова створења. – Чандрика Або, Аиша, Шри Ланка.

 8.Обожавање огромног броја божанстава у мојој претходној вери:

      Обожавали би хиљаде богова и имали би другачије богове од оних које су наши родитељи и други чланови породице обожавали. Од почетка, ја нисам обожавао ове богове. Након мог доласка у Дубаи, престао сам да радим било шта везано за моју наслеђену веру и поверовао сам у једног истинитог Бога и напокон сам у исламу нашао то веровање у једног Бога. – Адарш Кумар, Мухамед, Индија.

 9.Аллах је свеобухватни Бог:

      У сваком региону и месту ми имамо различите богове, док је код муслимана, Аллах њихов Бог где год се они налазили. Од Непала до Индије, од Кашмира до Кањакумарија, можете направити листу од хиљаде богова осим код муслимана, они имају једног свеобухватног Бога. – Сањана Сисодија, Асма, Индиа.

 10.Бог је један у заповестима:

      У 10 заповести из Библије, поменуто је да је Бог само један и да требамо да служимо само Њему али ми не следимо ове заповести, док, међутим, смисао и веровање у једног Бога на основу ових заповести налазим само у Кур’ану и у исламу. - Лајмен Камва, Абдул Рахман, Камерун.

 11. Не обожавање Марије:

      У мојој земљи се обожава девица Марија и моја мајка је веома привржена слављењу девице Марије, док се нигде у Библији не помиње да она треба да се обожава. Читајући о Марији у исламским књигама, добила сам тачне информације о њој и прихватила сам ислам. – Алва Пагадуан, Зинат, Филипини.

 12. Исус није Божији син:

      Моја истраживања хришћанства кроз Библију и другу литературу су ме водила да поверујем и сазнам да Исус није био Божији син. Заправо, термин „Син“ је коришћен и за друге посланике и праведне Божије људе у светој Библији, и по томе значи да Исус није једино Божији „син“. – Пол Мартин, Адбул Рахман, Аустралија.

 13. Исус је био само посланик (гласник):

      Концепција по којој је Исус био само посланик је веома јасна и логична, пошто се на мноштво места у Библији помиње да је он био Божији посланик. Часни Кур’ан даје чист доказ да Исус није био ни бог, а ни син Божији; уместо тога, био је часни посланик и Божији гласник. – Рино Фурие, Рајјан, Јужна Африка.

 14. Исус никада није рекао за себе да је Бог:

      За мене је било шокирајуће да сазнам да Исус нигде у Библији не говори да је он Бог. Ово ме је навело да происпитам своје веровање у то, па сам почео да читам о њему док нисам стигао до закључка да он није Бог. Медлин Луцидо Тато, Адила, Филипини.

 15. Библија ме је водила до ислама:

      Да наравно, након читања Библије сам прихватио ислам. Заправо, Библија ми је помогла да исправим своја веровања и да наставим са читањем о исламу. Стога сам прихватио ислам. – Џозеф Грифин, Мухамед Џамил, Уједињено Краљевство.

 16. Живот посланика Мухаммеда (мир са њим):

      Служба за Исламска Питања је спровела Наградни Квиз о Посланику Мухамеду (мир са њим) под насловом „КАДА БИСТЕ ГА УПОЗНАЛИ, ВИ БИСТЕ ГА ЗАВОЛЕЛИ“  и најавила је узбудљиве награде за победника. Како бих победила, провела сам дан и ноћ читајући књигу о Посланику и на изненађење, била сам победник (освојила сам 1. место). Након неколико дана сам у интересовању почела да читам више књига о Посланику Мухамеду и пригрлила ислам. – Катарина де Вила, Кулсум, Филипини.

 17. Милост Посланика Мухамеда (мир са њим):

      Неисцрпна милост Посланика према људским бићима (нарочито робовима и женама), животињама, природи итд. за мене је била један од главних разлога због којих сам прихватио истину донесену од стране посланика Мухамеда (мир над њим). – Јохан Фистерер, Јасин, Немачка.

 18. Карактер Посланика:

      Читао сам мноштво књига о посланику Мухаммеду (мир над њим) и налазио сам да је његов карактер био веома благ и складан и био је угледан чак и међу својим непријатељима и познат као Ал Садик (истинољубиви) и Ал Амин (поверљиви). – Жорж Набил, Абдулах, Египат.

 19. Шта људи говоре о Мухамеду (мир над њим):

      Читајући познату књигу под називом „Шта су познати казали о Мухаммеду“, колекцију изрека великих људи попут Џорџа Бернарда Шо-а, М:К:Гандија итд, о Мухамеду (мир са њим) не само да ми је помогло да сазнам о посланиковом животу већ и да прихватим поруку донету по њему и да следим пут који је објаснио. –Дејл Проп, Абу Бакр, Канада.

 20. Књига: „Рангирање 100 најутицајнијих особа у историји од Мајкл. Х. Харта (MICHAEL H. HART):

      По сазнању да је у познатој књизи Мајкл. Х. Харта, име посланика Мухаммеда на врху листе, набавио сам копију књиге са слободне зоне интернационалног аеродрома и почео да читам о њему након чега сам прочитао још неке књиге о животу Посланика и прихватио сам ислам. – Гонзало Гарсија, Мухамед  Сауд, Америка. 

 21. Муслимани следе Мухаммеда (мир над њим) у својим свакодневним животима:

      Одсео сам у једном смештају и имао сам муслимане за цимере. Видео сам колико су увек били инспирисани у вези са начином живота Мухаммеда (мир над њим) и прописно су га следили. Од пуштања браде до начина уласка у кућу, гледања у огледало итд., помогло ми је да схватим лепоту тог пута и да почнем да следим Мухаммеда онако како то раде муслимани. – Раџасехеран Наир, Абдулах, Индија.

 22. Прихватање свих посланика у исламу:

      Био сам изненађен по сазнању да муслимани верују у све Божије веровеснике и посланике поменуте у Библији попут Аврама, Мојсија, Давида, Соломона, Јована и Исуса итд. и информисан сам да су сви посланици и веровесници следили једну веру и да су доносили једну исту поруку од Бога. – Жорж Елиас, Либан.

 23. Пет основа ислама:

      Ислам је савршен у свом концепту и својој пракси. Пет основа ислама су савршено осмишљена истичући сваки део наших живота попут унутрашње вере, психичког стања, спознаје осећаја глади, помагања угрожених и глобалног братства. – Далиа Сабиано, Сара, Филипини.

 24. Једноставан концепт исламског веровања:

      Прву ствар коју сам научила о исламу била је у вези са шест начела вере. Сваки од тих начела је тамо, у библијском тексту. Али сам их у исламу пронашла веома организоване и адекватне. Након што су ми се часови у вези са овом темом завршили, питала сам свог учитеља да ми помогне да постанем муслиманка. – Десилда Е. Естебан, Зулиха, Филипини.

 25. Кур’ан- Аллахова књига:

      За време студија сам добио прилику да добијем копију превода Кур’ана од једне од мојих пријатељица која ми је помогла да разумем ислам веома јасно. Ту копију Кур’ана сам са собом често носила и наставила сам да га учестало читам. Након мог доласка у Дубаи, прихватила сам ислам. – Соња Хаика, Хатиџа, Индија.

 26. Кур’ан поштује Исуса:

      Нисам ни имао знања о томе да муслимани признају Исуса, и након што сам сазнао да муслимани верују у посланство Исуса (његово име је неколико пута поменуто у Кур’ану који обавезује сваког муслимана да верује у његово посланство и да га поштује),почео сам да читам Часни Кур’ан и закључио сам да Кур’ан поштује Исуса и пружа јасну слику у вези са његовом личношћу. – Дениш Амоне, Ибрахим, Уганда.

 27. Поглавље „Марија“ из Кур’ана ми је променило живот:

      Након што сам почео да читам поглавље Марија из Кур’ана, све ми је постало јасно. Сви детаљи у вези са Исусом и његовом мајком помињу се на веома леп начин. И на крају поглавља стоји упозорење за оне који окрену леђа након што сазнају истину и не прихвате је. – Фернандо Кабида, Аднан, Филипини.

 28. Поглавље „Искреност“ из Кур’ана ме је учинило муслиманом:

      Учествовао сам у наградном квизу под називом „Ко ће бити шампион?“ вођен од стране Одељења за Исламска Питања. У књижици коју смо добили за припрему, морао сам да прочитам 112. поглавље „Искреност“ које је суштина поруке о једином истинитом Богу и која даје крајње разјашњење у вези са концептом монотеизма. Након ишчитавања овог поглавља и разумевања поруке, прихватио сам ислам. – Хедрик Вентерез, Абдул Хаким, Филипини.

 29. Кур’ан не може да буде промењен:

      Био сам изненађен када сам сазнао да Кур’ан није био мењан кроз векове и да неће да буде мењан до Судњег Дана, јер је Аллах обећао да ће да чува Кур’ан непромењеним и милоиони муслимана га је научило напамет. – Џозеф Виртусио, Јусуф, Филипини.

 30. Не додирујте Кур’ан:

      У шопинг центру у Шарџи, на натпису је писало „немуслиманима је забрањено да додирују Кур’ан“. Питао сам једног од продаваца из Индије о разлогу иза тога. Рекао је: пошто је ово арапска верзија, она је света и не би требала бити додиривана осим у чистом телесном стању. Поред тога ми је обећао да ће ми набавити један Кур’ан на енглеском језику који ми је и обезбедио кроз недељу дана. Пролазећи кроз текст ове свете књиге, прихватио сам ислам и о томе сам обавестио продавца. – Кунал, Абдул Рауф, Индија.

 31. Молитва у исламу:

     Годинама сам посматрао муслимане док обављају молитву. Често сам бивао опчињен њиховом посвећеношћу у богослужењу. Нико ме није питао да ли желим да постанем муслиман, кроз моје посматрање муслиманских молитви сам прихватио ислам.

Кунал, Абдул Рауф, Индиа. 

 32. Јединство у молитви:

      При заједничкој молитви, не постоји краљ нити слуга, богат ни сиромашан, бели или црни, горњи или доњи слој, онај са резервацијом или без ње. Сви муслимани стоје и моле се раме уз раме на најдисциплинованији начин и тиме демонстрирају јединство у сврси и делима, побожности и понизности пред Богом и солидарности међу муслиманима. – Тукпо, Мунир, Того.

 33. Moлитва на којем год месту се нашли:

      На ноћном путу из Шарџе ка Дубаију, таксиста је зауставио свој ауто такси поред пута и узео своју простирку за молитву, спустио се поред тржног центра Ансар и молио се на поду око десет минута, држећи све нас путнике чекајући. У почетку смо мислили да се догодио неки технички проблем нашем ауту али сам касније разумео да молитва придвече мора да буде обављена на време. Возачева посвећеност и искреност према његовој вери натерала ме је да почнем да читам у вези са исламом. – Самбанд Хакалитуму, Хабиб, Индија.

 34. Молитва је императив

      Каква год се ситуација догодила и где год да смо се ми налазили са својим пријатељима муслиманима, они никада нису пропуштали своје молитве. Док би играли крикет, прекидали би игру због молитве и шетајући по тржним центрима, често би нас остављали да би отишли да се моле. Тим су ме заинтересовали и почео сам да се молим са њима док нисам постао муслиман. – Сандеш Ширке, Абдул Латиф, Индиа.

 35. Муслимани се моле из срца:

      Ми хришћани се не молимо из срца, већ углавном рутински за разлику од муслимана; они обављају своје молитве веома искрено и одлазе у џамије како би уредно обављали своје молитве. – Вероника Трифонова, Сафија, Украјна.

 36. Молитва петком:

      Сви муслимани се заједно окупљају због молитве петком. Нико не пропушта ову прилику и један од мојих пријатеља је напустио свој посао само зато јер му није допуштено да напушта хотел да би обавио молитву петком. Молитва петком је битна за све муслимане. Давир Сапкота, Абдулах, Непал.

 37. Слушање езана свако јутро:

      Био сам одсео у Шарџи, моја породица и ја смо слушали Езан свако јутро. Реч по реч би га слушали. Чак сам почео и да га сањам. Може се рећи да ми је само езан био довољан да прихватим ислам. – Кумар Бастин, Мухамед Кумар, Индиа.

 38. Џамија нема слике:

       Заједно са још двадесетак немуслимана попут мене од стране Одељења за Исламска Питања смо поведени у посету џамији Шеих Заид у Абу Дабију, и то је било веома лепо духовно искуство. На путу за Абу Даби из Дубаија, објаснили су нам о томе да муслимани не обожавају ни једног идола, нити држе икакве слике унутар џамије. Дама из Шејх Зеид центра нам је веома љубазно описала ислам. Тако сам прихватила ислам. – Зидониа Балини, Меријем Фатима, Румунија.

 39. Џамија, шта је унутра?

      Овде сам у Дубаију поприлично дуго, и виђао сам минарете овде и тамо у Дубаију али никада нисам имао прилике да уђем у џамију. Једном сам са Фондацијом Шејка Мухамеда за Културно разумевање посетио џамију Џумаира и добио све детеље о тој џамији. Одмах по изласку из Месџида сам прихватио истину. – Де Вале Том, Давуд, Белгија.

 40. Молитва пред спавање:

      У радничком смештају био сам смештен са муслиманима из Тамиландуа (Индиа), који су устајали касно у ноћ како би узимали абдест (ритуално прање) и стајали би у молитви дуго времена. Овај начин обожавања су тамо практиковали редовно сваке ноћи. Мој разлог преласка на ислам је увиђање њихове привржености Свемогућем Богу. – Сантјанарајана, Али, Индиа.

 41. Молитва пре него што се оде у кревет:

      У затвору у Шарџи, док сам служио своју шестомесечну казну, један од мојих муслиманских цимера се молио ноћу пре него што би одлазио да спава. Радио је исто сваке ноћи. Почео сам да га проупитујем и он ми је пружио исправно разумевање ислама којим сам разумео молитву и начин мољења. Тако сам прихватио ислам.- Раџеш М Нагу, Абдул Карим, Индиа.

 42. Почела сам да плачем на својој првој молитви:

      Иако нисам била муслиманка имала сам прилику да одем у џамију са својим пријатељима муслиманима и рекли су ми да само треба да их имитирам у ономе што раде. Била је то моја прва молитва Аллаху. На почетку молитве, почела сам да плачем. Након молитве сам изговорила Шехадет (сведочење да је Бог-Аллах само један, и да је Мухаммед Његов посланик) у тој истој џамији. – Хернандез, Карема, Филипини.

 43. Месец Рамазана:

      Муслимани чекају почетак Рамазана током којег они посте. Они су веома понизни током ових дана и много посвећенији Свемогућем Богу. Хтела сам да само на кратко осетим део овог светог месеца дружећи се с муслиманима и тако постала муслиманка. – Елизабет Ванџинг, Салва, Кенија.

 44. Пост у месецу Рамазану:

      Радили смо у школи Учењак Амир Хаја као чистачице. Током месеца Рамазана сви су постили. Без хране, без пића, учитељи и ђаци сви заједно. Тако смо сви одлучили да постимо и тако да се солидаришемо са колективом. У почетку смо почеле пост јер је био мање посла, али мало по мало, није прошао ни један дан а да нисмо постиле. Уз помоћ учитеља и студената касније, прихватиле смо ислам. – Селви Киднан, Сара, Шри Ланка.

 45. Пост и фитнес:

     Речено ми је да пост није само искуство већ пост људима помаже да буду лепог изледа. Пост не чини да особа изгуби своје здравље, уместо тога, помаже здрављу. Почела сам да постим и постала ближа исламу. Адриана Моника, Нађа, Румунија.

 46. Постила сам пре ислама:

      Пре преласка на ислам, шест година сам постила. Моји родитељи су били веома љути на мене због мог поста и плашили су се да бих ја могла да постанем муслиманка. Било је то у току једног од месеца Рамазана када сам одлучила да прихватим ислам. – Флорделца Некозија, Амира, Филипини.

 47. Прекидање поста:

      Муслимани прекидају свој пост у току месеца Рамазана заједничком искреношћу. Седење заједно и прекидање поста заједно по оглашавању езана један је од најбољих начина за показивање братства. Моје колеге муслимани позивали су ме на Ифтар (вечеру) док су сви били заједно прекидајући пост у нашој канцеларији. – Игор Бразда, Билал, Хрватска.

 48.Слављење празника муслимана - Еид/Бајрам:

      Када сам позивала своје пријатеље муслимане на моје рођенданске прославе и државне прославе, моји пријатељи муслимани би ме позивали на прославе Бајрама код њих кући. Током Бајрама није било плеса, нити певања, уместо тога они би се заједнички молили, грлили, посећивали једни друге, помагали онима у невољи, показивали наклоност и достојанствено уживајући у сваком моменту Бајрама. Собхна Васк, Саџида, Индија.

 49. Удељивање милостиње за Бајрам:

      Прослављање Бајрама не подразумева пуко конзумирање слаткиша; представља нешто много више од тога за муслимане. Посебно је давање једно од најбољих делова Бајрама. Удељивање новца, давање одеће и посећивање сиромашних рођака и чињење их радосним; све у вези са Бајрамом је у вези са слављем, али у добротворне сврхе. Муна Регми, Асма, Непал.

 50. Концепт милостиње у исламу:

      Муслимани су веома добротворни и помажу сиромашне и беспомоћне. Арапски муслимани су нам пуно помогли након што је мој отац пао у кому и платили су нам кирију за стан, платили школарине и чак су нам у континуитету достављали храну. Моја мајка и ја смо прихватиле ислам нашта нас је мотивисала њихова дарежљивост и карактер. - Раналин Рагос, Фатима, Филипини.

 51. Помагање сиромашних:

      Ја сам из Тамилнадуа, једини разлог због ког сам прихватио ислам било је посматрање муслиманских манира према сиромашнима и беспомоћнима. Ја радим за телекомуникациону фирму и већина мојих пријатеља су муслимани.  Они поседују систем за трошење новца у добре сврхе. Затицао сам их како помажу чистачице и особе из обезбеђења док ја то никада не бих радио. Био сам импресиониран да упознам ислам и муслимане. – Арумугам, Јасир, Индиа.

 52. Jeдинство муслимана на Хаџу (ходочашћу):

      Јединство муслимана је свуда, а нарочито током Хаџа је заиста невероватно. Било краљ или обичан човек, црнац или белац, богат или сиромашан, сваки од њих носи белу нешивену одећу како би показали једноставност, вечност и братство међу собом. Прошла сам кроз доста књига на ту тему, и због тога сам прихватила ислам. – Жакелин Џонс, МАриа, Уједињено Краљевство.

 53. Желим да посетим Меку:

      Ја сам из Индије и нисам био муслиман у Дубаију иако сам тамо радио 10 година. Највећа жеља коју данас имам у животу је да одем у Меку. Неколико пута сам видео Каабу у својим сновима. Све што желим је да умрем као муслиман и желим да одем у Меку пре него што умрем. – Чатели Дејвис, Мухамад Закарија, Индија.

 54. Премене у људима који посете Меку:

      Могао сам да видим промену у муслиманима пошто би се вратили са Хаџа. Мој покровитељ је отишао да обави Хаџ и вратио се чистог срца. Извинио нам се за било какве грешке које је правио пре одласка на Хаџ и отуда се вратио духовно препорођен. Елхамдулилах (Хваљен нека је Бог), касније сам преко њега прихватио ислам. – Бате ван Стаден, Абдул Башир, Јужна Африка.

 55. Дозивање Аллаха у помоћ:

      Муслимани позивају Аллаха у помоћ све време. Стално га се сећају. Све време спомињу Његово име.  Испитивао сам их за објашњење значења израза попут „Аллаху Екбер“, „СубханАлах“, „МашаАллах“ итд, и сазнао да су то речи којима се велича Аллах. Кад год бих имао проблеме почео бих да дозивам Аллаха и био сам увек задовољан после чега сам прихватио ислам. Салас Масих Гул, Халифа, Пакистан.

 56. Услишана ми је молитва:

      Моја ћерка је била озбиљно болесна на Шри Ланци, и када сам то рекла госпођи коју сам знала, замолила ме је да се молитвама обратим Аллаху и да ће ми Он дефинитивно излечити ћерку. Тако сам почела да се молим Аллаху и затражила помоћ за моју кћер. Веома брзо, моја ћерка је оздравила. Од те госпође сам потом затражила да ме упути шта треба да урадим да постанем муслиманка. – Рашика Кумаи, Фатима, Шри Ланка.

 57. Бити добар према родитељима немуслиманима:

      Била сам заинтересована за ислам али нисам била спремна да га прихватим само због љубави коју сам осећала према мојим родитељима, бринући се о њима и из разлога јер сам била једини хранилац породице. Наком моје дискусије о исламу са проповедником ислама, рекао ми је да нам ислам наређује да будемо фини и од помоћи нашим родитељима чак и ако су они немуслимани. Након што сам то сазнала, прихватила сам ислам. – Марилу М. Данао, Меријем, Филипини.

 58. Братство у исламу:

      Заиста сам изненађен кад видим систем братства који функционише међу муслиманима. Они друге муслимане сматрају браћом, понекад чак и више од тога. Они брину једни о другима и исказују братство у сваком животном аспекту. – Ванг Јинџијинг, Алија, Кина.

 59. Социјалне активности:

      Године 2009. у Трговинском Центру је организован хуманитарни скуп за прикупљање помоћи за палестински народ. Ја сам такође волонтирала колико сам могла. Многе жене различитих националности биле су тамо да пруже помоћ и средства. Међу њима, муслиманке су биле веома озбиљне и активне у волонтерству. Тако сам са њима проводила време током целе кампање и на занимљив начин сам схватила ислам, што ме је водило да прихватим ислам. – Тања Хаслер, Хасна, Немачка.

 60. Вођење рачуна о старијима:

      Ја сам из Етиопије и радим као спремачица за једну арапску породицу. Виђала сам своју газдарицу и њеног супруга како су увек ту за своје старије, чак сам их стално виђала да устају ноћу и проверавају да ли им било шта треба. Начин на који су се односили према својим старијима навео ме је да се јако приближим исламу. – Атер Гудета, Арифа, Етиопија.

 61. Мој муж:

      Мој муж је муслиман а ја сам била у католичанству. Имали смо двоје деце а мој ме муж никада није приморавао да прихватим ислам. Редовно сам одлазила у цркву док сам била овде у Дубаију или било где. Мој муж ми то никада није бранио. Његов однос према Богу, према људским бићима, према мени и мојој деци ме је променио у правцу прихватања ислама. Новелин Кадерао, Аиша, Филипини.

 62. Чистоћа у исламу:

      Ислам сам резумео преко египћанина,  возача РТА аутобуса. Пружио ми је већину информација у вези са исламом, углавном око пет дневних молитви, поста и читања Кур’ана итд. Рекао ми је да је чистоћа једна од најважнијих ствари и услов било које врсте богослужења. Редовно чишћење је део вере. – Меме, Шимон, Мустафа, Уганда.

 63. Ношење беле одеће:

      Већина муслимана широм света а нарочито Арапи носе веома чисту и уредну белу одећу. Ношња беле одеће исказује хуманост, братство, једнакост, и показује удаљеност од поноса и приказивања. Сада, након прихватања ислама, почео сам да носим само белу одећу. – Дариус Манало, Џамил, Филипини.

 64. Заједнички ручак:

      Сви пакистанци у мом смештају су јела заједно из једног великог тањира. Кад год бих ушли у смештај и затекли их, питали би нас да им се придружимо. У почетку ми се чинило нехигијенским да једам из истог тањира, али сам касније открио и информисао се о томе да заједнички оброк гради братство и саосећање. – Срину Банот, Афтаб, Индиа.

 65. Зашто је бели лук забрањен у Јаинизму:

      Следили смо Јаинизам. У нашој вери није дозвољено да се једе бели лук. У Дубаију, хомеопатски доктор ми је препоручио да једем кувани бели лук пошто је јако делотворан против срчаних болести. Почела сам да се проупитујем у вези са забраном белог лука у мојој вери и почела сам да читам књиге везане за разне религије док нисам питала пријатеље муслимане о исламу и добила задовољавајуће одговоре у вези са дозвољеном и недозвољеном храном у исламу након чега сам постала муслиманка. – Анита Судам, Меријем, Индиа.

 66. Јести невегетаријански:

      Јести невегетаријански није дозвољено у нашој вери и ми исто сматрамо бруталним убијањем животиња. За мог сина који је имао 9 година, доктор ме је саветовао да га храним говеђим месом сваког дана за његов опоравак и излазак из ове одређене болести. Било ми је тешко да припремам такву врсту оброка, па сам почео да је набављам од пријатеља муслимана који ми је помогао не само у припреми хране, већ и у разумевању ислама и прихватању ислама. – Шри Ниди, Шри Ниди, Индиа.

 67. Забрана свињског меса:

      Мој разлог прихватања ислама је исламска забрана свињског меса пошто сам свестан да је свињско месо такође забрањено у хришћанству, али га већина нас конзумира. Од када сам сазнао да се исламом забрањује свињетина, почео сам да читао о исламу што ме је водило до прихватања ислама. – Оскар Барето, Мухамад Насир, Филипини.

 68. Без прељубе:

      Оне девојке са Филипина које су постале муслиманке, не желе да имају момке и увек се држе даље од срамотних сексуалних веза, оне се не друже са мушкарцима и то сматрају незаконитим. Овај став ме је инспирисао да сазнам више о њима и исламу. – Фрецелин Тенорио, Фатима, Филипини.

 69. Исламски поздрави:

      Ја радим у банци, и у нашој канцеларији често, муслимани говоре Ес селаму алеикум (мир са вама) једни другима. Ово није била новина за мене, али ми је помогло да сазнам више о овом поздраву и почела сам да их питам о томе док нисам добила одговоре о овом поздраву и исламу. – Лаура Камрго, Самира, Колумбија.

 70. Исламски поздрав ме је учинио муслиманом:

      Муслиман ми је рекао селам док сам радио на градилишту. Нисам му одговорио, уместо тога, рекао сам му да ја нисам муслиман. Као одговор, питао ме је „Зашто ниси муслиман?“ Нисам могао да му одговорим. Тада ми је објаснио значење „Ес селаму алеикум“ и обавестио ме о исламу након тога сам прихватио ислам. – Аканџ Селестин, Ишак, Камерун.

 71. Достојанство жене у исламу:

      Била сам изненађена када сам видела понашање жена у овој земљи. Достојанство жене је високо цењено. Жене су професионалне и подржане свуда због свог пола и самопоштовања. Разговор мушкараца са њима очи у очи, такође се сматра непристојношћу. Жене су овде сигурније са својим достојанством него у било ком другом месту на земљи. Тања Хаслер, Сафа Хаслер, Немачка.

 72. Жене су поштоване у муслиманском друштву:

      У муслиманском друштву жене су јако поштоване. Немају никакве одговорности према стицању и зарађивању јер мушкарци преузимају одговорност за то. Већину времена остају код куће и не излазе из својих кућа без већих разлога. Било да су мајке, сестре, жене или ћерке, оне су јако поштоване. – Стојанка Кацарска, Рукаја, Белгија.

 73. Зашто муслиманке носе Хиџаб:

      Посетила сам Дубаи током Дубаи Шопинг Фестивала 2009. и док сам ходала дуж пута Ал Сиф, посетила сам Традиционални Шатор где је много жена објашњавало у вези традиције УЕА и свака од њих је носила Хиџаб. Моје прво питање за њих било је у вези са ношењем Хиџаба на које су ми дале логични и морални разлог ношења. Тамо сам добила неке књиге и потпуно успутно сам прихватила ислам. – Кристина Попеску, Хаџра, Румуниа.

 74. Нема руковања са женама:

      Посетила сам Одељење за Исламска Питања са својом пријатељицом која је желела да прихвати ислам. Проповедник Исламског центра је почео и мени да проповеда о исламу што сам ја одбила. Након што се заседање завршило, упутила сам своју руку ка предавачевој како би се руковали што је он одбио и рекао да се они не рукују са женама. Његов одбијајући став ме је учинио бесном и рекла сам му да ћу да прихватим ислам ако ми пружи руку, а ако не да нећу. Пошто је кратко разлислио, позвао ме је да седнемо и објаснио ми је све аспекте ислама и на том самом седењу сам прихватила ислам. – Леви Гуанцон, Аиша, Филипини.

 75. Ношење хиџаба:

      Одсела сам у комбинованом смештају са неколико Филипинки, иначе нових муслиманки, када сам преко туристичке визе дошла у Дубаи. Носиле су хиџаб одлазећи на свој посао. Деловало је јако лепо и много удобније, па сам почела да га носим позајмљујући од сваке нове муслиманке са Филипина. Након неколико дана почела сам да радим све оно што су и оне радиле као муслиманке. Пре него што је моја виза истекла, прихватила сам ислам. – Џерлин Кикој, Худа, Филипини.

 76. Људи из УАЕ:

      Био сам благословен да живим и радим у  УАЕ и ту сам открио лепоту ислама од људи око мене. Пословао сам са грађанима УАЕ дуго времена и за све време нисам се сусрео ни са једним проблемом са њима. Грађани УАЕ су ми помогли да сазнам више о исламу и обезбедили су ми корисне књиге о њему. – Грегорис Андреоу, Лукман, Сибир.

 77. Арапкиње:

      Ја сам са Шри Ланке и радим у банци као чистачица. Арапкиње које су радиле у истој банци према мени су се односиле као да сам једна од њихових сестара. Док су јеле, питале су ме да им се придружим, поздрављале су ме кад су долазиле на посао и одлазиле. Никада нисам осетила било какво одвајање са њихове стране. – Сварналата, Сара, Шри Ланка.

 78. Породични живот у исламу:

      Моја сестра је постала муслиманка и удала се за муслимана са којим је имала веома успешан породичан живот. Посећивала сам их сваког викенда и дискутовала са њима о верским темама. Одговорили су ми на сва моја питања која сам имала о исламу. Након тог упознавања њиховог породичног живота, постала сам муслиманка. – Лицел Гица, Меријем, Филипини.

 79. Имати нови живот:

      Трагао сам за новим животом који ће да ми обезбеди унутрашњи мир и лепо владање. Живот без повређивања било кога, живот задовољства са оним што имамо, живот потпуно посвећен Свемогућем Богу. Нашао сам све ове квалитете у исламу и након прихватања ислама добио сам нови живот. – Пелекасо Ђабулу, Амин, Конго.

 80. Исламска култура:

      Муслимани имају веома богату културу где год да одете. Исламске културне вредности нису у супротности са њиховим верским вредностима. Постоји разноврсност у култури муслимана различитих националности, али се што се тиче етике и вере примећује се једна иста усклађеност. Махеш Беле, Мухаммед Осман, Индија.

 81. Мислио сам да су муслимани терористи:

      Мислила сам да су муслимани терористи. Погрешно сам разумевала да они увек теже убијању недужних људи јер их њихова религија и књига уче томе, али мој боравак овде у Дубаију и провођење пуно времена са мојим пријатељима муслиманима помогло ми је да напустим такву фобију. Заправо, мир је суштина ислама и сваког аспекта живота муслимана. – Ана Нагула, Духа, Белорусија.

 82. Правила и прописи у исламу:

      Ислам има толико правила и прописа за муслимане који утичу на њих да буду добри људи кроз редовно поштовање истих, док ми с друге стане немамо толико правила и прописа који нам се намећу и ми проводимо наше животе према нашим сопственим жељама и прохтевима. Следећи само неке од правила ислама, стекла сам постојаност живота и исправила моје навике примајући ислам. – Јелена Бухардинова, Меријем, Узбекистан.

 83. Муслимани практикују своју веру:

      Рођена сам од оца Американца и мајке Румунке. Када сам дошла у Дубаи схватила сам да овде људи практикују ислам веома озбиљно што ме је водило да сазнам пуно о исламу. – Пала Хасеман, Пала Хасеман, Америка.

 84. Забране у исламу:

      Прво што ми је падало на памет када помислим на ислам су она „ово смеш, а оно не смеш“ правила. Након укључења у дружења са муслиманима, схватила сам да те ствари човеку помажу да има бољи живот. Схватила сам да удаљивање од оног што је забрањено особу чини складном индивидуално, социјално, морално и здравствено. – Мелвик Олано, Зулиха, Филипини.

 85. Алкохолна пића забрањена у исламу:

      Ја припадам једној хришћанској породици и студирам на универзитету у Дубаију. Мој отац пије вино сваког дана пре спавања, пије пуно и другачије се сваки пут понаша. Викање на друге и свађа због малих ствари била је свакодневница у нашем дому што ме је натерало да проводим доста времена са нашим комшијама муслиманима где сам доживљавао потпуни мир и дивну атмосферу. Био је то период када сам истраживао о исламу и прихватио га. – Масих Макан, Абдулах, Индиа.

 86. Систем касти у мојој вери:

      У исламу не постоји систем касти. Сви су једнаки у исламу. Патили смо од система касти у нашој земљи. Људи из горњих слојева су нас злостављали редовно. Није нам било дозвољено да имамо било какав однос са њима. Чак нам није било дозвољено да улазимо у храмове одређеним данима када су људи из горње касте обожавали. Муслимани немају овакав систем и они своје молитве обављају заједнички. – Кришнамурти, Абдул Џабар, Индија.

 87. Митологија моје вере и логика ислама:

      Била сам хиндускиња 43 године и до данас никада нисам разумела нашу веру. Све је у вези богова нејасно и обожавамо их на основу причи и митологије на којој се наша вера заснива, док је ислам веома логичан и лак за разумевање. – Пунам Сухани, Нура, Индија.

 88. Где је сада Гаутам Буда:

      Један од исламских проповедника ме је питао једно веома озбиљно питање када сам с њим дискутовао о исламу.  Док смо расправљали о томе је ли Гаутам Буда бог, проповедник ме је питао: „Где је Гаутам Буда сада?“ Умро је, одговорио сам. Проповедник ме је питао: „Може ли умрла особа да створи и контролише цео свет? Може ли умрла особа да обезбеди храну за живе?“ Нисам могао да му одговорим и на крају сам прихватио чињеницу да Гаутам Буда није бог. – Харка Лама, Сулејман, Непал.

 89. Поверење у исламу:

      Ја сам пословна жена, Рускиња. Своју ташну пуну новца сам заборавила у таксију и уложила сам жалбу у Ал Рифа Полицијској станици, Дубаи. Полиција ме је питала да им дам неопходне информације у вези са путем и замолила ме је да сачекам неко време. Док сам им давала информације, возач таксија је дошао у станицу и вратио је торбу у којој ништа није фалило. Возачев карактер и поштење ме је навело да сазнам више о муслиманима и исламу и полицајац ми је такође помогао да схватим ислам. – Валентина Игнат, Валентина Игнат, Русија.

 90. Моји преци су били муслимани:

      Ја сам Филипинац. По сазнању да су моји преци били муслимани и због спољњег утицаја због којег смо ми сви постали хришћани, почео сам да читам о религији мојих предака након чега смо моја цела породица и ја прихватили ислам. – Закаријас Нативидад, Филипини.

 91. Предавања добро познатих предавача:

      Био сам одушевљен гледајући видео клипове добро познатих исламских предавача Ахмеда Дидата, Др. Закира Наика, Јусуфа Естејтса итд, који су ми помогли да пронађем пут до ислама. Тако сам прихватио ислам и данас од ових лекција правим ДВД копије које дистрибуирам међу мојим пријатељима немуслиманима. – Каран Дивате, Мухамад, Индија.

 92. Књига „Илустровани водич ка разумевању ислама:

      Један од мојих пријатеља ми је донео књигу „Илустровани водич за разумевање ислама“. Ова књига нам указује на научни и логички начин разумевња религије ислама са кратким информацијама у вези са важним аспектима ислама. Пре него што сам завршио књигу, планирао сам да прихватим ислам и изговорим Шехадет. – Крнелио Сабадо, Адам, Филипини.

 93. Књиге „И ми волимо Исуса“ кампање:

      Добила сам пакет књижица на мом путу за посао на метро станици и почела сам да их читам успут и у мојој канцеларији. Увече сам поново осетила потребу да те књижице читам и чинила сам то често пред спавање. По милости свемогућег Аллаха, већ следећег дана сам прихватила ислам. – Еленита Дуасо, Џена, Филипини.

 94. Исламске књиге:

      Ја сам жена која ради на пољу медицине. Једном сам по позиву учествовала на исламском програму на којем сам добила неке књиге о исламу и њима сам посветила мало времена од сваког дана како би их прочитала. Ове књиге су ми помогле да се приближим исламу и да га прихватим. – Раџпут Дипак, Зеинаб, Индија.

 95. На болесничком кревету:

      По професији сам медицинска сестра. Опслужујем пацијенте различитих националности и различитих верских припадности. Била сам изненађена од стране једне муслиманке која је имала саобраћајну несрећу и која је била примљена у нашој болници. Након свих проблема које је имала она није плакала, викала, нити кривила било кога, већ је само читала Кур’ан и обављала своје молитве редовно, чак и поред тога што је једва стајала на ногама. Дуго сам водила бригу о њој и преко ње сам прихватила ислам. – Џелин Пагариган, Мариа, Филипини.

 96. Муслимани посећују своје болесне више него било који други народ из других религија:

      Када неко ко из било које муслиманске породице буде примљен у болницу, јако много чланова ближе и даље родбине ту особу посећује, поздравља, моли се за њу упућујући разне молитве док се оваква врста понизности и близине ретко виђа код других религиозних људи. Пратећи разум, сазнала сам много ствари о исламу и прихватила сам ислам. – Росалинда Тамондонг, Хавва, Филипини.

 97. Болесна али нисам болесна:

      Муслиманке воде рачуна о својој скромности. Увек су свесне свог хиџаба и достојанства, чак и када су болесне. Оне не излажу ни део свог тела непознатим мушкарцима, чак ни докторима када им дођу у визиту. Муслиманке су оличење скромности. – Анализа Агина, Јасмин, Филипини.

 98. Систем сахрањивања у исламу:

      Систем сахрањивања умрлих у исламу ме је приближио исламу. Више него једном, имао сам прилике да посетим муслиманска гробља и посведочим сахранама умрлих. Невероватан је начин на који муслимани поштују своје умрле и сахрањују их на прелеп и скроман начин док у мојој вери ми једноставно запалимо умрлу особу. – Малаиками, Ахмед Абдулах, Индија.

 99. Одговараћемо Богу:

      „Ми смо одговорни Богу за шта год да учинимо у овом животу“ био је одговор моје жене (од скоро) када сам раније покушавао да јој се приближим физички. Рекла ми је да ислам забрањује сва грешна дела и да ћемо морати да одговарамо Свемогућем Богу за све што урадимо. Никада ми није дозволила да је додирнем пре брака што ме је инспирисало да одаберем њену веру, ислам. – Себасијан Ур, Ајан, Филипини.

 100. Концепт живота и смрти у исламу:

      Исламски концепт живота и смрти је веома практичан и логичан у поређењу са нашим концептом душевне реинкарнације. Исламски поглед одговорности према вери и делима пре смрти, чини нас одговорним особама на овом свету и чини нас свесним о постојању Бога. – Дипашика, Нур, Индиа.

 101. Желим да умрем као муслиманка:

      Ја сам пацијент рака крви и још увек болујем од ове болести и знам да нећу живети још дуго. С тога желим да умрем као муслиманка и желим да имам леп живот после смрти. – Нерилејн Палис, Асма, Филипини.

 102. Желим да уђем у Рај:

      Желим да прихватањем ислама уђем у Рај. Доста сам патила у овом животу и гледала сам како моји родитељи такође пате. С тога не желим да патим и на оном свету. Само желим да уђем у Рај прихватајући ислам. – Алла Тиконович, Фахмида, Украјна.

 103. Рај је само за муслимане:

      Дискутујући о питањима спасења, моји пријатељи су ми рекли да је Рај само за муслимане, али су ми уз то дали врло рационално објашњење да ће они који су веровали у једног Бога и следе његове заповести[1] бити названи муслиманима и имати право да уђу у Рај. – Амелиа Бланко, Меријем, Шпанија.

 104. Сигурност од ватре Пакла:

      Задобијала сам опекотине кувајући и руке су ми очигледно биле целе у опекотинама из чега се створио неки унутрашњи страх у вези са овим, толико да сам одлучила да променим стан. Дискутовала сам о томе са својом комшиницом  муслиманком која ме је позвала у свој дом. По њеним позивима посећивала сам је све чешће и испитивала о разним темама. У овим дискусијама ми је објаснила о Паклу и ко ће тамо да оде, тако да сам прихватила ислам да бих се сачувала од ватре Пакла. – Амита Јагасиа, Лубна Фатима, Индија.

 105. Сачувати се од ватре Пакла:

      Читам о исламу и прочитала сам ајет који гласи „Неверници су они који говоре: „Бог је Месија, син Маријин!“ А Месија је говорио: „О синови Израиља, клањајте се Аллаху, и моме и вашем Господару! Ко другог Аллаху сматра равним, Аллах ће му улазак у Рај забранити и боравиште његово ће Ватра бити; а неверницима неће нико помоћи.“ (5:72)

Из страха од Пакла сам прихватила ислам. – Дафне Алмеда, Муна, Бразил.

 106. Све је прелепо у исламу:

      Прихватио сам ислам јер верујем да нема Бога осим Аллаха и да је Мухамед Његов Посланик.   Пре, када сам био хришћанин, увек сам се осећао неупотпуњено, увек сам осећао да ми нешто недостаје. Никада нисам веровао у тројство јер ми та теорија није имала логике, па сам почео да истражујем друге религије. Ислам је заробио моје срце; сва питања у вези са овим и следећим животом исламом су ми прелепо одговорена. Еванга Клнау, Абдул Рахман, Камерун.

[email protected][1] И посланика Мухаммеда, и све остале посланике, мир над њима. (оп. рев.)