Зашто Бог кажњава невернике ако је већ запечатио њихова срца? ()

Закир Наик

Одговор на заблуду: „Ако је Бог запечатио неверничка срца, тј. немуслимана, зашто их онда кажњава ако не прихвате ислам?!“

  |

  ЗАШТО БОГ КАЖЊАВА НЕВЕРНИКЕ АКО ЈЕ ВЕЋ ЗАПЕЧАТИО ЊИХОВА СРЦА?

  ] Српски – Serbian – صربي [

  Закир Наик

  Превод са енглеског

  Сенад Реџеповић

  Ревизија и обрада:

  Ирфан Клица

  Фејзо Радончић

  Љубица Јовановић

  2015 - 1436

  ﴿لماذا يعذب الله الكافرين و قد ختم على قلوبهم؟﴾

  « باللغة الصربية »

  ذاكر عبد الكريم نايك

  ترجمة: سناد رجبوفيتش

  مراجعة :

  عرفان كليتسا

  فيزو رادونشيش

  ليوبيتسا يوفانوفيتس

  2015 - 1436

  Ако је Бог запечатио неверничка срца, тј. немуслимана, зашто их онда кажњава ако не прихвате ислам?!

  Узвишени Бог каже у сури Ел-Бекаре:

  Онима који неће да верују доиста је свеједно опомињао их ти или не опомињао - они неће да верују. Бог је запечатио срца њихова и уши њихове, а пред очима њиховим је копрена; њих чека патња голема. (Кур'ан, Ел-Бекара, 6-7)

  Ови ајети се не односе на обичне невернике који не прихвате веру. Овде је употребљен израз еллезине кеферу, тј. они који су решени да ни по коју цену не прихвате истину.

  Нема никакве разлике у томе да ли их упозоравате или не, они неће да верују. Бог је запечатио њихов разум и њихове уши, а пред очима им је копрена.

  Њихово неверовање и неразумевање није настало због тога што им је Бог запечатио срца (разум), већ напротив - Бог им је запечатио срца због тога што не желе да прихвате истину. Опомињали их или не, они су унапред чврсто решени да не прихвате истину, па им је Бог због тога запечатио срца за сва времена. Због тога, нико не може да криви Бога због њиховог стања. Неверници су сами криви за тврдоглаво одбијање очигледне истине.

  Пример професора и студента

  Замислите искусног професора који пред испит предвиди да одређени студент неће да положи испит, јер је био нередован на предавањима, незаинтересован и нема радне навике. Касније, тај студент се појави на испиту и не положи испит. Кога ће да криви за неуспех: професора или студента? Због тога што је предвидео исход испита, не смемо да кривимо професора, већ студента зато што се није припремио.

  Исто тако, Узвишени Бог детаљно познаје Своја створења и зна да неки људи никада и ни по коју цену не желе да прихвате истину. Таквима је запечатио срца. Неверници су сами одговорни за неверовање у Бога.