Научни категории

Исламско верување

Целокупна датотека која ги објаснува основите на исламското верување, најважните темели, столбови и принципи преку следниве тематски подрачја: Секти и религии, Верување во Аллах, Мухамед-Божјиот пратеник, Верувањето во мелеците, Магијата и гатањето, Божјите пратеници и нивните објави, Верувањето во Судниот ден, Верувањето во Божјата одредба и предестинација, Столбовите на иманот и темелите на акида, Асхабите во исламското верување, Пријателствување и непријателствување во Исламот

Број на ставки: 6

 • Македонски

  DOCX

  Оваа книга содржи објаснувања за голем број на верски забрани потврдени со докази од Куранот и традицијата на Божјиот пратеник, алејхи селам, а кои за жал се повеќе од присутни во секојдневието на многу луѓе и истите се занемарени и маргинализирани.

 • Македонски

  PDF

  Иста е Пораката! Книга за оние кои неуморно трагаат по вистината, искрено и со отворен ум! Оваа порака е иста во Јудаизмот, Христијанството и Исламот. Верување во само еден Бог

 • Македонски

  PDF

  Дали Бог станал човек, книга која зборува за природата на верувањето во Бога, ја отфрла можноста чобечка особина да му се припише на Бога и одговара на сите сомнежи и дилеми кои ги имаат оние кои на Бог му припишуваат човечки атрибути. Се работи за предавње кое е преточено во книга на познатиот автор Билал Филипс.

 • Македонски

  PDF

  ФЕНОМЕНОТ СЛАБ ИМАН

 • Македонски

  PDF

  Иако насилството е присутно во сите делови на светот и истото е практикувано од криминалци со различно потекло и верска ориентација, очигледно е дека западниот свет продолжува насилните акти да ги поврзува со исламот, повеќе отколку со било која друга религија. Се чини дека неодамнешните насилни настани, во кои беа вклучени и муслиманите, ѝ дале тежина на идејата дека исламот е религија која одобрува, а можеби дури и промовира насилство.

 • Македонски

  PDF

  Дијалог помеѓу професорот атеист и студентот муслиман

Твоето мислење ни е важно