Surat Al Ikhlas is de toetssteen ()

Wie de goddelijkheid claimt, dient de eigenschappen van een God te hebben. De vraag is dan, wat zijn de eigenschappen van een God? Het antwoord vindt men in surat Alikhlas.

  |

  Surat Al Ikhlas is de toetssteen

  [nederlands - dutch -الهولندية]

  revisie: Yassien Abo Abdillah

  bron: www.overislam.nl

  Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad)

  2014 - 1435

  Islam voor iedereen

  سورة الإخلاص هي المعيار

  « باللغة الهولندية »

  مراجعة : ياسين أبو عبد الله

  مصدر: www.overislam.nl

  2014 - 1435

  Alle lof behoort aan Allah.


  Vraag: Water heeft verschillende benamingen in verschillende talen: in Nederlands is het water, in Hindi is het paani in Taamil is het tanni. Op dezelfde manier heeft God verschillende benamingen, zoals Allah, Ram of Jezus. Is dit niet hetzelfde?

  Antwoord:

  1. Aan Allah behoren de Meest Schone Namen

  De Heilige Koran zegt in Surah Isra, hoofstuk 17, vers 110 "Zeg: 'Roept Allah aan of roept de Barmhartige aan. Waarbij jullie Hem ook aanroepen: aan Hem behoren de Schonen Namen.'" [Koran 17:110]

  Je kunt Allah aanroepen met elke naam, maar het zou een mooie naam moet zijn, het zou niet een mentaal plaatje moeten oproepen en het moet kwaliteiten hebben die alleen aan Allah toebehoren.

  2. Water kan verschillende benamingen hebben in verschillende talen, maar iets anders dan water kan niet water worden genoemd in een andere taal.

  Je kunt water verschillende benamingen geven in andere talen, zoals water in het Nederlands, paani in Hindi, wasser in het Duits etc. etc. Als een persoon mij verteld dat zijn vriend hem had aangeraden om elke dag in de ochtend een glas paani te drinken, maar als hij het drinkt dan is het zoet en het prikkelt in zijn mond, daarbij verteld hij dat het een bruine kleur heeft. Later realiseer ik mij dat hij niet naar water refereert als hij het heeft over Paani maar hij heeft het over Cola. Dus je kunt water verschillende benamingen geven in verschillende talen, maar je kunt niet iets anders dan water (paani) de naam van water geven.

  Mensen denken dat het voorbeeld niet realistisch is en ik geef ze gelijk, want zelf een erg onintelligent persoon kan het verschil zien tussen water en cola. Hij zou echt gek moeten zijn als hij cola 'water' noemt. Dit zelfde geldt voor een persoon die het concept van God weet, en ziet dat mensen valse goden aanbidden. Hij vraagt zich dan natuurlijk af hoe een persoon niet het verschil kan zien tussen God en valse goden.

  3. De Puurheid (echtheid) van God kan niet worden geverifieerd door het met verschillende benamingen aan te roepen in verschillende talen, maar door het langs de Toetssteen te halen.

  Op dezelfde manier kan goud in Hindi sona worden genoemd, in het nederlands goud, dahab in het Arabisch, etc. Ook al zou je alle benamingen van goud weten, als een persoon je goud zou willen verkopen en zegt dat het 24 karaats pure sona is, dan zou je hem niet blind geloven, zonder een goudsmid te raadplegen. De goudsmid kijkt na of het goud echt is of niet met behulp van een toetssteen. De gele glitterende juwelen hoeven geen goud te zijn, want niet alle glitter is goud.

  4. Surat Al Ikhlas is de toetssteen (maatstaaf) van de Theologie.

  Hetzelfde geldt als een persoon of een kandidaat God wordt genoemd. Dit kan niet worden geaccepteerd, zonder het te verifiëren met de toetssteen. De toetssteen van de theologie, dat is de studie van God, is Surat Al Ikhlas, hoofdstuk 112 van de Heilige Koran die zegt: "Zeg, Hij is Allah, de Enige; Allah is de Enigste van Wie al het geschapene afhankelijk is, de Absolute; Hij heeft niet verwekt en is niet verwekt; en niet één is aan Hem gelijkwaardig." [Koran 112:1-4]

  5. Elke kandidaat die slaagt voor deze zware test kan God genoemd worden.

  Elke kandidaat die beweert God te zijn en past in deze vierregelige definitie, slaagt voor deze zware test en heeft het recht om God genoemd te worden en te worden aanbeden zoals een God aanbeden wordt.

  Stel dat een gek persoon zegt dat Mohammed (saws) God is (God verhoede). Laten we hem testen aan de hand van Surat Al Ikhlas.

  i. "Qul howa allahoe ahad" - Zeg Hij is Allah, de Enige;

  Is Mohammed (saws) deze Ene en Enige. Nee! Hij was niet de enige boodschapper. Er waren vele andere boodschappers.

  ii. "Allahu sSamad" - Allah is de Enigste van Wie al het geschapene afhankelijk is, de Absolute;

  We weten dat Mohammed (saws) veel moeilijkheden heeft moeten doorstaan. Ondanks, dat hij de machtigste boodschapper van Allah was, stierf hij op 63 jarige leeftijd en ligt begraven in Medinah.

  iii. "Lam yalid wa lam yoolad" - Hij heeft niet verwekt en is niet verwekt;

  We weten dat hij was geboren in Mekka en zijn ouders waren Abdullah en Aminah. Hij had zelf meerdere kinderen o.a. Fatimah, Ibrahim (moge Allah tevreden met hen zijn).

  iv. "Wa lam ya kullahu koefoewan ahad" - En niet één is aan Hem gelijkwaardig.

  Ook al respecteren en houden alle moslims van de profeet (saws) en ze behoren al zijn bevelen op te volgen, je zou in de gehele wereld geen enkele moslim vinden, die bij zijn verstand is, die zegt dat Mohammed (saws) God is.

  De Islamitische Leus is "La illaha illalah, Mohammadan Rasoeloellah", dit betekend: Er is geen god dan Allah en Mohammed (saws) is de boodschapper van Allah. Dit wordt vijf keer per dag herhaald tijdens de oproep voor het gebed, dus de Moslims worden er dagelijks aan herinnert dat, ook al respecteren en volgen ze de hem, hij alleen maar de Boodschapper en dienaar van Allah is en niet Allah zelf.

  6. Verifieer de Goden die je aanbidt.

  Nu we hebben uitgelegd hoe je de toetssteen (maatstaaf) van de theologie moet gebruiken is het de plicht van iedereen om te onderzoeken of de goden die ze aanbidden echt of vals zijn.

  www.islamhouse.com

  Islam voor iedereen !